EU ska enas om att minska beroendet av rysk gas

Publicerad

En av huvudfrågorna på EU-toppmötet i Versailles som inleds i dag, onsdag, handlar om hur unionen ska minska sitt beroende av rysk energi.

Tyskland och flera andra kraftigt gasberoende länder vill nu ersätta den ryska gasen med flytande naturgas från andra länder, som USA.

– Just nu vill alla i hela Europa ha detta. Vi har en rekordstor import av LNG (Liquid Natural Gas) i Europa de senaste veckorna. För första gången i Europas historia är LNG-terminalernas kapacitet fullbokad, säger energiprofessor Andreas Goldthau på Erfurts universitet.

Rysslands krig i Ukraina och även hotet att stänga sitt gasflöde mot Tyskland och Europa gör att plötsligt hela EU pratar om flytande naturgas, LNG. Det är naturgas som kylts ner till flytande form och komprimerats för att kunna transporteras med stora gasfartyg. Men det kräver också att man har särskilda hamnterminaler som kan ta emot den flytande gasen.

– Vi har fattat besluten att snabbt bygga två LNG-terminaler för flytande gas i Wilhelmshaven och Brunsbüttel, sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tre dagar efter Ryssland inledde sitt militära anfall mot Ukraina och möttes av applåder i den tyska Förbundsdagen.

Tveksamt om det går så snabbt som EU vill

EU-kommissionen vill nu få medlemsländerna att köpa stora mängder LNG inför nästa vinter, för att minska sitt beroende av rysk gas. 50 miljarder kubikmeter är målet, vilket motsvarar halva USA:s årsproduktion eller en tiondel av världsmarknaden för LNG.

Men energiprofessorn Andreas Goldthau, tvivlar på att EU får loss en så stor del så snabbt, åtminstone till ett pris som länderna är beredda att betala. Men om man börjar betrakta LNG som ”frihetsenergi”, som en del börjat kalla LNG, är det möjligt att priskänsligheten sjunker.

– Frihetsenergi låter kanske som ett konstigt begrepp, men uttrycker att detta handlar om nationell säkerhet. Alltså ett lands frihet. När man flyttar energifrågan från näringslivsfrågor till säkerhetsfrågor kan man göra mycket mer, man har större resurser och fler möjliga åtgärder. Gas- och energiförsörjning blir säkerhetspolitik, säger Goldthau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.