Nord Stream 2 – elefanten i rummet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns två Nord Stream-ledningar, en som är i bruk och en som är klar men inte har börjat användas, Nord Stream 2. Den första ledningen beslutades byggas innan Georgienkriget och Rysslands annektering av Krim. Ledningen skulle ge Europa i allmänhet, och Tyskland i synnerhet,stabil tillförsel av naturgas från Ryssland, samtidigt som den ryska gasen blir den dominerande leverantören av gas till Europa och därmed ett politiskt maktmedel.

Ryssland och Tyskland har hela tiden hävdat att Nord Stream 2-projektet är strikt kommersiellt, att gas och politik inte hör ihop. Detsamma säger företaget som främst ägs av ryska Gazprom och tyska företag.

Tyska politiker har länge försökt spela ned ledningens politiska betydelse och så sent som förra vecka sade den tyska försvarsministern att man inte ska dra in Nordstream 2 i den pågående konflikten.

Tyskland nyckeln

Det är främst Tyskland som anses vara nyckeln till Nord Stream 2:s vara eller icke vara. När Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholtz mötte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under tisdagen fick han en fråga om gasledningen. Han svarade:

– Allt kan diskuteras om Ryssland invaderar Ukraina.

Det är första gången han uttalat sig om gasledningen i förhållande till Ukrainakonflikten.

Hans parti, SPD, har länge varit en anhängare av Nord Stream 2. Samtidigt har hans koalitionspartner, De Gröna, en mycket mer kritisk hållning till det.

Nyckel i Ukrainakonflikten

Men projektet är tätt sammanknippat med Ukraina. Den dag Nord Stream 2 tas i bruk kommer Gazprom inte att behöva frakta sin gas via Ukraina som man gör i dag, och därmed slippa betala transitavgifter till Ukraina.

Samtidigt har förra tyska förbundskanslern, Angela Merkel, sagt att gasen måste fortsätta gå genom Ukraina även om Nord Stream 2 öppnas. En position som även Olaf Scholtz har.

Gasen som påtryckning

Ryssland vill sälja sin gas till Europa – i alla fall delar av det – som behöver köpa rysk gas. Samtidigt anklagas Ryssland för att göra det kritiker befarat, att använda gasen som ett påtryckningsmedel. Det efter att gaspriserna i Europa skjutit i höjden den här vintern. Om och när Nord Stream 2 öppnas är ännu oklart. Samtidigt pågår förhandlingarna om Ukrainas framtid, och vintern är ännu inte slut.

Amerikanska sanktioner och politiska debatter – se en sammanfattning av turerna kring Nord Stream 2 nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.