Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ytterligare ett kraftfullt slag mot Putins krigsmaskin” – hör USA:s president Joe Biden om beslutet att stoppa all import av rysk olja, naturgas och kol. Foto: AP

USA slutar importera rysk olja: ”Kraftfullt slag mot Putins krigsmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

USA stoppar all import av rysk olja, flytande naturgas och kol. Det bekräftar president Joe Biden vid en pressträff på tisdagen.

Beslutet har tagits i samråd med de europeiska allierade, men USA agerar på egen hand.

– Vi förbjuder all import av rysk olja, gas och energi. Det innebär att rysk olja inte längre tas emot i amerikanska hamnar och det amerikanska folket ger (president Vladimir) Putin ännu en smäll, säger Biden.

– Vi kommer inte att vara med och subventionera Putins krig.

”Att försvara friheten kostar”

Rysk olja stod för 3 procent av USA:s oljeimport i fjol, men beslutet kommer att kännas i amerikanska plånböcker, säger Biden.

– Att försvara friheten kostar. Dagens beslut kommer att märkas för oss här hemma, säger han och pekar på att bensinpriset stigit kraftigt sedan kriget inleddes och att priset kommer att stiga ytterligare efter det nya beskedet.

– Jag ska göra allt i min makt för att minimera Putins prishöjningar här hemma, säger Biden och varnar amerikanska företag att han inte kommer ”tolerera” att de använder krisen för att höja priserna.

– Vi får alla betala för Rysslands aggression. Det här är inte rätt tid för att sko sig på det.

Britterna fasar ut olja

Kanada har tidigare aviserat ett embargo mot rysk olja. Men EU-länderna, med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, har så sent som i måndags gjort klart att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.

EU-kommission vill enligt ett förslag som lades fram på tisdagen att EU ska klara sig utan leveranser från Ryssland från år 2030.

Storbritannien ska fasa ut all import av rysk olja till årsskiftet, uppger näringslivsminister Kwasi Kwarteng på Twitter.

”Det kommer att ge marknaden och företag mer än tillräcklig tid att ersätta den ryska importen, som står för 8 procent av det brittiska behovet”, skriver han.

Det brittiska beslutet gäller inte naturgas, men Kwarteng uppger att regeringen ”tittar på andra sätt att helt få slut på det här”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.