En kvinna skjutsas i en shoppingvagn efter att hon evakuerats från Irpin, utanför Kiev, den 8 mars. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Kriget i Ukraina – dag 13

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har mycket handlat om de humanitära korridorer där civila ska kunna fly de värst drabbade områdena i krigets Ukraina. Evakuering har påbörjats från Sumy i norr och Irpin nära Kiev. Ryssland anklagas dock ha brutit mot ett utlovat eldupphör på en evakueringsrutt från Mariupol.

Tisdagen startade med raketbeskjutning mot centrala och östra Ukraina, enligt Ukrainska myndigheter. Bomber har bland annat riktats mot flera förorter till huvudstaden Kiev. I förorten Bucha vittnar borgmästaren Anatol Fedoruk om en förfärlig situation.

– Vi kan inte ens samla upp kropparna eftersom beskjutningen från tunga vapen inte slutar, dag eller natt. Hundar sliter sönder kropparna på stadens gator, säger han enligt AP.

Evakuering från Sumy och Irpin

Under tisdagen har nya försök gjorts för att skapa humanitära korridorer där människor ska kunna evakueras. Ryssland meddelade att de inför tillfälligt eldupphör mot ett antal städer mellan klockan 09 och 21 på tisdagen.

Men utlovade humanitära korridorer såg inte heller på tisdagen ut att hjälpa ukrainare bort från de omfattande och urskillningslösa ryska attackerna.

I belägrade städer, stridsområden och fronter för de ryska angreppen försämrades läget. I Mariupol med sina beräknade 450 000 invånare, var försök att ens planera en evakuering omöjliga.

Evakuering från Sumy i östra Ukraina och Irpin nära Kiev har dock inletts enligt Ukrainska myndigheter.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har humanitära korridorer också öppnats från Charkiv, Tjernihiv samt huvudstaden Kiev, enligt Reuters. Detta har dock inte bekräftats av Ukraina.

Det är nu över två miljoner människor som flytt från Ukraina sedan den 24 februari. De allra flesta, 1,2 miljoner människor, har flytt via Polen.

Zelenskyj i brittiska parlamentet

Ukrainas president Volodymir Zelenskyj framträdde under tisdagen via videolänk i det brittiska parlamentet. Församlingen var fullsatt och han möttes med stående ovationer.

– Vi kommer inte att ge upp, och vi kommer inte att förlora. Snälla, se till att vårt luftrum är säkert. Och att ni fortsätter att sätta press på Ryssland, sade Zelenskyj.

Rysk olja

USA stoppar all import av rysk olja, flytande naturgas och kol. Det bekräftade president Joe Biden vid en pressträff på tisdagskvällen, svensk tid.

– Vi förbjuder all import av rysk olja, gas och energi. Det innebär att rysk olja inte längre tas emot i amerikanska hamnar och det amerikanska folket ger)Putin ännu en smäll, sade Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.