”Ett avgörande ögonblick för Europa och världen”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina måste bli ett uppvaknande för västvärlden. Det säger landets vice premiärminister Olga Stefanishyna till SVT:s 30 minuter.

– Detta är ett avgörande ögonblick inte bara för Ukraina utan också för hela Europa och världen, säger Olga Stefanishyna som befinner sig på en hemlig plats någonstans i Ukraina.

Hon har inte träffat sin familj sedan kriget bröt ut och hon tror inte heller att hon kommer att få se dem förrän kriget är över.

Kriget i Ukraina

– Men jag är inte rädd, jag tvekar inte och gör vad jag måste. Jag har ett ansvar för att varje person som dött för vår frihet och självständighet ska få upprättelse.

”Inga kompromisser”

De krav som Ryssland ställt på Ukraina för att dra tillbaka sina styrkor ger hon inte mycket för. Det handlar bland annat om att Ukraina ska lägga ner sina vapen, ändra sin konstitution för att garantera neutralitet, erkänna Krimhalvön som ryskt territorium samt erkänna utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk som självständiga och oberoende stater.

Olga Stefanishyna menar att varenda kompromiss kring dessa ultimatum skulle legitimera Putin-regimen. Något man inte kan gå med på.

– Jag vänder mig till alla europeiska ledare. Ibland är kompromisser inte nödvändiga.

Öka pressen

Olga Stefanishyna hoppas också att sanktionerna fortsätter. Inte bara för att sätta press på Putin och hans närmaste krets, utan också för att människor i Ryssland ska börja förstå vad som händer i deras land.

– Sluta tänka på att inte irritera Putin. Han kommer inte att sluta. Förhandlingar med Putin slutar alltid med krig. Det har vi sett i Syrien, Ukraina och Georgien. Alla dessa krig föregicks av förhandlingar och en ovilja att irritera Ryssland. Det här måste förändras. Ukraina ändrar på det. Kriget kommer att ta slut när västvärlden blir mer enad och ökar pressen genom sanktioner och genom att strypa Putins och Kremls tillgång till den civiliserade världen.

På frågan om hon har något hon vill säga till Vladimir Putin svara hon:

– Jag vill inte prata med honom. Jag har inget att säga honom. Jag vill se honom i krigsförbrytartribunalen i Haag där han ska stå till svars för alla som dödats i det här kriget.

Se hela 30 Minuter i SVT Play från och med 19:30 i kväll tisdag.

Programmet sänds även i SVT 2 23:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet