Ukraina: Evakuering av civila har påbörjats i Sumy och Irpin

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av civilia har inletts i städerna Sumy i östra Ukraina samt i staden Irpin nära huvudstaden Kiev, uppger ukrainska myndigheter på tisdagen.

Samtidigt meddelas att inga fler humanitära korridorer, som först var överenskommet med Ryssland, kommer att upprättas i landet, uppger Reuters.

Det var på tisdagsmorgonen som Iryna Vereshchuk bekräftade att Ryssland och Ukraina har enats om att en humanitär korridor skulle öppnas i den ukrainska staden Sumy.

– Det har gjorts en överenskommelse om att den första konvojen ska starta klockan 10 (lokal tid reds anm.) från staden Sumy. Konvojen kommer att efterföljas av lokalinvånare som åker i egna fordon, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk i ett tv-sänt uttalande.

Kriget i Ukraina

Vid 09.30-tiden, svensk tid, uppgav Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att evakueringen av civila i Sumy och även Irpin inletts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, och hänvisar till ett officiellt uttalande. Kort efteråt rapporterades att den första konvojen med boende och utländska studenter har lämnat staden.

”Vi har redan påbörjat evakueringen av civila till Poltava”, säger utrikesdepartementet i ett uttalande på Twitter.

Även i Irpin, utanför Kiev, uppges evakueringen fortgå:

– Fler än 150 personer har evakuerats och ytterligare evakueringar är på gång, säger Oleksiy Kuleba, guvernör i Kievregionen.

Han tillägger att det ”tyvärr inte inte har varit möjligt att komma överens om att upprätta humanitära korridorer från andra städer”, uppger Reuters.

Tredje försöket

Enligt det ryska försvarsdepartementet har humanitära korridorer också öppnats från Charkiv, Tjernihiv, Mariupol samt huvudstaden Kiev, rapporterar Reuters. Detta har dock inte bekräftats av Ukraina.

Två tidigare försök med humanitära korridorer i Ukraina har gjorts, men misslyckats. Bland annat krävde Ryssland att flyktingar skulle föras till Ryssland via Gomel i Belarus – något som avfärdats av den ukrainska ledningen.

Tisdagens försök blir därmed det tredje att under vapenvila få ut civila ur landet.

– Det här förslaget har inte några krav om att invånarna nödvändigtvis behöver skickas till Ryssland eller ryskt territorium, säger Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia vid slutet av FN:s säkerhetstråds krismöte om den humanitära situationen i Ukraina, rapporterar AP.

– Det erbjuds också evakuering mot ukrainska städer väster om Kiev, och i slutändan bestämmer folk själva vart de vill evakueras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet