SVT:s reporter: ”Ryssar har dåliga möjligheter att lämna landet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ryssar vill lämna sitt hemland just nu, av rädsla för att kallas in till kriget, krigslagar eller ytterligare sanktioner.

Men det har blivit allt svårare.

– Om du är en ryss som känner att du inte vill vara kvar i Ryssland och vill komma bort, så har du väldigt dåliga möjligheter att lämna landet just nu, säger Liselott Lindström, SVT:s reporter på plats i Helsingfors dit många ryssar tar sig.

– Man behöver visum för att ta sig ut från Ryssland och turistvisum har varit ganska svåra att få på grund av pandemirestriktioner, säger Liselott Lindström.

Fler än vanligt har tagit snabbtåget från Sankt Petersburg till Helsingfors eller buss till Tammerfors i Finland efter att EU stängt stora delar av sitt luftrum för ryska medborgare och flygbiljettpriserna till andra delar av världen rusat.

Kriget i Ukraina

– Det är en väldigt stor sorg och desperation bland de som lämnar landet. De säger att de är i chock och kan inte förstå att något sådant här händer, säger Liselott Lindström.

I nuläget är det bara ryska och finska medborgare som får resa med snabbtåget, men det vill man ändra på från finsk sida.

– Man vill se till att svenskar och andra EU-medborgare som sitter fast i Sankt Petersburg eller andra delar av Ryssland ska kunna ta sig bort med det här tåget, säger hon.

Alla ryssar kan dock inte ta tåget till Finland, betonar hon.

– De som kommer till Finland är sådana som har familjer, har tvingande skäl eller ett jobb någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet