Rysk-ukrainskt nätverk hjälper krigsflyktingar i Malmö: ”Vi älskar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Att långtifrån alla ryssar stöder kriget i Ukraina blir tydligt på parkeringsplatsen vid Migrationsverkets mottagning i Malmö. Här jobbar människor med ukrainska och ryska rötter sida vid sida för att dela ut förnödenheter till de många nyanlända.

– Vi älskar varandra, vi litar på varandra och många av oss känner varandra sedan länge, berättar Maria, Malmöbo född i Ukraina och initiativtagare till facebookgruppen ”Help Ukrainian refugees in Malmö”.

Bredvid henne sorterar ryska väninnorna Jelena och Olga säckarna med skänkta förnödenheter som anländer via en strid ström av privata bilar.

Ukrainakrigets flyktingar

– Många vill hjälpa till och vi börjar få enorma högar med avlagda kläder. Skriv gärna att det som behövs mest är blöjor, nappar, barnmat och annat som de många ukrainska barnfamiljerna inte hann få när de gav sig av, säger Jelena.

Möt eldsjälarna i det unika rysk-ukrainska nätverket för flyktinghjälp i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet