Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det både för- och nackdelar med att alla barnen i förberedelseklassen är ukrainska – läraren Marie Gavelin berättar. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Mellanselskolan i Örnsköldsviks kommun väl förberedd för ukrainska barn

Publicerad

Skolverket har genomfört en undersökning av alla Sveriges kommuner i syfte att få överblick över hur många barn från Ukraina som går i svensk grund- och gymnasieskola. Läraren Marie Gavelin på Mellanselskolan i Örnsköldsviks kommun har varit med och tagit emot de ukrainska flyktingbarnen.

– Vi jobbar för att eleverna ska få börja i skolan så fort som bara möjligt, men vi vill också att det ska bli ett bra mottagande, där vi får träffa barnen och vårdnadshavare, berättar Marie Gavelin som är lärare i förberedelseklass och i svenska som andra språk.

Ungefär två tredjedelar av de kommuner som svarat på undersökningen bedömer att de i mycket eller i ganska stor utsträckning har kapacitet att ta emot fler barn från Ukraina.

– Vi är laddade för att ta emot fler barn, vi var beredda på att vi skulle ha fler elever, berättar Marie Gavelin.

Hundra procent i Mellansel

Enligt Skolverkets undersökning så går omkring 80 procent, alltså fyra av fem, av barnen som kommit till Sverige från Ukraina i skolan.

Mellanselskolan har kapaciteten för att ta emot fler, även om alla områdets ukrainska barn redan går där.

– Alla barn som är i skolåldern och bor i Mellansel går här på Mellanselskolan upp till årskurs sex och från sju till nio på Anundsjöskolan i Bredbyn. Det är hundra procent, säger Marie Gavelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet