SVT:s utrikesreporter: Gravida för rädda för att lämna Kiev – trots att kriget är nära

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg, som är på plats i Ukrainas huvudstad Kiev, vittnar om hur kriget märks i staden.

– Kriget är väldigt närvarande här. Bara för några minuter sen gick ljudet som signalerar att nattens utegångsförbud är avblåst. För bara en halvtimme sedan gick flyglarmet och man hör hela tiden dova dunsar från explosioner, säger han.

Sedan ungefär en vecka befinner sig Carl Fridh Kleberg och fotografen Lars Lyrefelt i Kiev. Under den tiden har de pratat med många människor i staden, som reagerar på olika sätt på kriget.

– De senaste dygnen har människor vi pratat med beskrivit en stark beslutsamhet att stanna kvar och stödja samhället. Samtidigt har vi pratat med personer som uttrycker stor rädsla och oro över situationen. För trots att flyglarm blivit en vardag, och folk på stan inte reagerar längre, är det väldigt skrämmande för många. Vi har till exempel pratat med många gravida och nyblivna mödrar som är för rädda för att lämna staden trots att det kriget är så närvarande här, säger han.

Carl Fridh Kleberg berättar att en del av kriget som inte framkommit tydligt i media hittills är att många människor även reser mot städer där striderna är kraftiga. Det kan vara för att de har sina hem och alla sina tillhörigheter där.

– Mycket fokus har varit på människor som har haft möjlighet att ta sig bort från striderna, men det finns människor som måste åka mot fronten. Vi har pratat med personer på tågstationen som exempelvis är på väg till Charkiv. En mamma som vi träffade vinkade av sin son som var på väg mot militärakademi och som hon inte visste om hon skulle få träffa igen, säger Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.