SVT:s reporter i Kiev: ”Blivit en markant skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Natten har varit relativt lugn i Kiev, och stadens gator ligger spöklikt tomma, rapporterar SVT:s utsända.

– Självständighetstorget ligger helt öde, delvis så klart på grund av utegångsförbudet.

Carl Fridh Kleberg berättar också att det fortfarande finns mat att köpa i butikerna, men att det blivit allt mer utplockat i takt med att kievborna förbereder sig inför fler utegångsförbud.

– Det mesta har funnits, däremot har det börjat plockas ganska rent, så det är en markant skillnad gentemot tidigare, säger Carl Fridh Kleberg.

Kriget i Ukraina

Det finns en oro för nya attacker och Kievs borgmästare utfärdade ett nytt utegångsförbud under måndagen. Vilket gäller från klockan 20.00 på måndagskvällen till 07.00 (lokal tid) på onsdagen.

– Det väcker ju också tanken att det kan bli viktigare framgent att spara på sig, så man har mat hemma.

Befarar ett sorts utnötningskrig

Rysslands försök att omringa staden tycks inte fungera. Det man nu befarar i Kiev är att Ryssland ska övergå till mer artilleri och missiler.

– Om de nu väljer att förlita sig helt på ett sorts utnötningskrig skulle man skapa stor förödelse som här i Kievs centrala delar, säger han.

Hör han berätta mer om situationen i Kiev i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet