Rederiet Wisby Tankers AB kritiseras för att transportera stora mängder olja till det ockuperade Västsahara.

Oljetransporter till Västsahara kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Rederiet Wisby Tankers AB kritiseras för att transportera stora mängder olja till det ockuperade Västsahara. Det visar en ny rapport som SVT fått ta del av.

– Oljan används till militärfordon i Västsahara, till de marockanska bosättarna och för att utvinna naturresurser som inte kommer västsaharierna till del, säger Julia Finér ordförande för organisationen Emmaus som arbetar med Västshara.

Enligt rapporten är Wisby Tankers AB det rederi som transporterar mest olja till Västsahara i hela världen. 

Det är organisationen Western Sahara Resource Watch som granskat rederiet, och som kritiserar företaget för att förse Marockos militär med olja, och därmed möjliggör landets ockupation av Västsahara. En ockupation som FN och Internationella domstolen i Haag fördömer och som nu pågått i 40 år.

Avfärdar kritiken

Men Wisby Tankers menar att de inte har något politisk ansvar när de transporterar oljan:

– Vi är inte politiskt aktiva på något sätt. Det är väldigt svårt att engagera oss politiskt i ett lokalt ställe som Västsahara eftersom vi arbetar över hela världen, säger Johan Markström på Wisby Tankers AB.

Sveriges handelsminister Ewa Björling har hittills avböjt att kommentera rapporten, men skriver till SVT att regeringen uppmuntrar svenska företag att tillämpa internationella etiska riktlinjer kring mänskliga rättigheter.

I Norge och Holland har regeringarna avrått sina nationella företag att göra affärer med Västsahara, men i Sverige finns inga sådana riktlinjer.

Det var 1975 som Marocko ockuperade grannlandet Västsahara. Marocko har flera gånger fått kritik av FN för att tortera och fängsla västsaharier som arbetar för ett fritt Västsahara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.