”Olyckligt” av Reepalu anser Sahlin

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Mona Sahlin anser att Malmös kommunalråd (S) Ilmar Reepalu gjort olyckliga uttalanden i debatten om attacker på judar i staden.

Sahlin träffade Reepalu och den judiska församlingen i Malmö för några veckor sedan. Då diskuterades också de reaktioner som tidningsartiklar om judarnas situation i Malmö och Reepalus kommentarer om det väckt.

Uttalanden Reepalu gjorde tolkades som att han ansåg att judarna själva hade skuld till trakasserier mot dem eftersom de inte tydligt tagit avstånd från Israels krig i Gaza.

”Blandar ihop debatten”

-Det har funnits många exempel på diskriminering och attacker mot judar inte minst i Malmö. Judarna förtjänar att få ett starkt stöd men också att man aldrig blandar ihop debatten om antisemitism och sionism, sade Sahlin till journalister i samband med ett framträdande på Södertörn högskola utanför Stockholm.

-Det fanns en del olyckliga uttalanden av Ilmar som kom att uppfattas så, tillade Sahlin och underströk att hon känner Reepalu väl nog för att veta att det inte var hans mening.

-Han är en god person.

-Ilmar är ingen antisemit utan en som kämpar mot främlingsfientlighet och också mot de angrepp som också judar i Malmö varit utsatta för. Jag har bett honom att ha en ordentlig dialog med judiska församlingen i Malmö så att man reder ut det.

Möte med judiska församlingen

Sahlin säger att ingen ska behöva bli utsatt för attacker oavsett vad man har för åsikt om en konflikt i Mellanöstern.

Klockan 14 på torsdagen satte sig Ilmar Reepalu i ett möte i stadshuset med Fred Kahn och Fredrik Sieradzki från ledningen för judiska församlingen i Malmö. Det var Reepalu som tagit initiativ till mötet och Kahn och Sieradzki låg lågt med förväntningar om vad som skulle komma ut.

-Vi ska lyssna på vad han har att säga, förklarade Kahn för TT i entrén till stadshuset.

Odell upprörd över trakasserier

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) är upprörd över trakasserierna av judar i Malmö. I måndags var han på besök hos den judiska församlingen.

-De var väldigt illa berörda av den accelererande antisemitismen i Malmöorådet, säger Odell till TT.

På frågan om han anser att Ilmar Reepalu har någon skuld i det, svarar Odell att Reepalu är en mycket framsynt ledare för Malmö.

-Men i det här sammanhanget har han gjort olyckliga uttalanden, säger Odell som förväntar sig att Reepalu nu reder ut detta.

TT

Bakgrund: Brott mot judar i Malmö

Enligt polisen i Skåne mer än fördubblades antalet anmälda hatbrott mot judar i länet under 2009. Då anmäldes 79 antisemitiska brott, flertalet av dem i Malmö.

Bland brotten finns brandattentat i judiska lokaler, skändade gravar på judiska begravningsplatsen, hot och skadegörelse. I samband med demonstrationer i början av förra året attackerades judar både verbalt och handgripligt.

Enligt Judiska centralrådet har judarna i Malmö en tydligt mer utsatt position än trosfränder på andra håll i landet. Flera medlemmar i judiska församlingen i Malmö har också valt att flytta från staden, eller överväger att göra det.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S), har kritiserats för att inte ta attackerna på tillräckligt allvar. Ett uttalande i Skånska Dagbladet i januari har tolkats som att han jämställer antisemitism med sionism.

Uttalandena har uppmärksammats internationellt, bland annat av brittiska Sunday Telegraph. I ett uttalande i den tidningen i söndags förnekar Reepalu att det förekommit attacker mot judar i Malmö. Han ser det heller inte som en kommunal angelägenhet om judar väljer att flytta från staden.

Källor: Polisen, Malmö judiska församling, Judiska centralrådet, Skånska Dagbladet och Sunday Telegraph

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.