Omfattande fusk med rot-avdrag

Publicerad

Tre miljoner kronor på bara några månader, så mycket har bedragare lyckats få ut i rot-avdrag för påhittade hantverksarbeten. Bluffen avslöjades först när villaägare fick brev från Skatteverket om att ROT-avdrag betalats ut för renoveringar och tillbyggnader som aldrig utförts.

Lars-Erik Almeblad i Stockholm blev både förvånad och arg när han för några veckor sedan öppnade ett brev från skattemyndigheten. Någon hade uppgett att de genomfört arbeten på hans hus till en summa av 192.000 kronor och på så sätt företag fått 50.000 kronor i ersättning.
-Jag tycker att det är bedrövligt. Det borde ju vara jag som godkänner summan och ingen annan, säger han.

Miljonbluff
Skatteverket utreder nu ett tiotal företag från vilka man sammanlagt kräver tillbaka tre miljoner kronor i felaktiga utbetalningar av rot-avdrag. Två av företagen har bluffat sig till 700.000 respektive en miljon kronor.
-Då skickar vi ett beslut om återkrav. Betalar man inte blir man omedelbart restförd och det skickas vidare till kronofogden, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert Skatteverket till Rapport.

Pia Blank Thörnroos vill inte uttala sig om Skatteverket har fått tillbaka några pengar. Skatteverket vägrar att lämna ut uppgifter om de misstänkta företagen. Rapport har sökt vd:n för det bolag, som utnyttjade Lars-Erik Almeblad. Det handlar om en man som tidigare är dömd för våldsbrott och som har skulder hos kronofogden.

När Rapport besöker den adress, där företaget uppges hålla till är det enda spåret vi hittar en brevlåda.

Enligt Pia Blank Thörnroos säger har Skatteverket blir allt bättre på att avslöja bluffar med rot-avdrag.
Är det för lätta att få pengar, om man som kriminell bara kan skicka in ett papper och få pengar.
-Det tror jag inte. Alla system har ju vissa svagheter, säger hon.

Ola Björnör

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer