Arkivbild. Foto: TT

Omfattande stölder av ridsadlar – kopplas till utländska ligor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari i år har det skett 147 inbrott i ridstall. Sammanlagt har 397 sadlar stulits till ett värde av uppemot 10 miljoner kronor. Det visar SVT:s kartläggning av inbrott och stölder i ridstall under 2017. Polisen har i princip inga spår efter tjuvarna.

– Det vi har noterat är att de väljer ut de lite dyrare sadlarna. Man har lämnat de sadlar som är lite mindre värda, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisens region Mitt – det område som blivit värst drabbat av stölder.

En ridsadel kan kosta så mycket som 60.000 kronor beroende på hantverket och vilket material man använt till sadeln. Värdet på de sadlar som stulits under året uppskattas till mellan 5 och 10 miljoner kronor.

– Vi har gjort tekniska undersökningar på alla platser där tjuvarna varit i region Mitt och vi har funnit väldigt få spår. Det verkar som att tjuvarna skyddar sig och inte lämnar fingeravtryck till exempel. Vi har även fått in väldigt få vittnesuppgifter, säger Lisa Sannervik till SVT Nyheter.

Polisen misstänker utländsk stöldliga

De flesta inbrotten har skett i mellersta och södra Sverige. Enligt polisen finns det inte någon marknad för de stulna sadlarna i Sverige, utan man tror att stölderna utförs av utländska stöldligor och att sadlarna säljs utomlands.

– Vi har inte gripit någon misstänkt, men vi misstänker att det rör sig om utländska ligor.

Att stölderna varit så omfattande har varit okänt fram tills nu. De flesta stölder har skett efter sommaren. På polisens Nationella operativa avdelning (NOA) säger man att man inte utreder brotten, utan hänvisar till att stölderna ska utredas i de olika polisregionerna.

Region Bergslagen

8 inbrott

24 sadlar stulna

Region Mitt

32 inbrott

93 sadlar stulna

Region Nord

8 inbrott

20 sadlar stulna

Region Stockholm

28 inbrott

64 sadlar stulna

Region Syd

51 inbrott

131 sadlar stulna

Region Väst

10 inbrott

42 sadlar stulna

Region Öst

10 inbrott

23 sadlar stulna

TOTALT

147 inbrott

397 sadlar stulna

Källa: Polisens sju regioner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer