Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så rekryteras barn från välbärgade områden till kriminella gäng: ”De kommer undan”. Foto: SVT

Områdespolisen: Fler välbärgade barn dras in i gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har flera barn under 15 år misstänkts för mord och andra grova brott. Polisen ser nu exempel på hur även barn från välbärgade familjer rekryteras till gängen.

– Det handlar om spänning. Det är nånting som har hänt med samhället. Det är coolt, man vill synas, säger områdespolisen Rissa Seidou.

Förra året misstänktes sex barn under 15 år för mord i Sverige. I 29 fall misstänktes barn för mordförsök och i 21 fall för förberedelse till mord.

Områdespolisen Rissa Seidou har arbetat med ungdomar kring Järvaområdet i Stockholm i flera år. I SVT:s Min sanning berättar hon att det blir svårare att se vilka barn som är i riskzonen för att dras in i kriminalitet.

Statistiskt sett är det främst barn som kommer från en livssituation kantad av sociala problem, som att de inte klarar skolan eller har föräldrar som är arbetslösa.

– Man har ingen framtidstro. De känner sig uppgivna, inte sedda och inte hörda. En vuxen som kommer och spelar rollen som en slags pappa, mamma eller storebror, då känner man en tilltro till den människan säger Rissa Seidou.

Svårare att veta vem som kommer drabbas

Men polisen ser en förändring i vilka barn som kan hamna som offer för rekryterarna, berättar Rissa Seidou.

– Vi vet att det finns ungdomar som har bra förutsättningar också. Och de fallen ökar, säger hon.

– Idag kan man inte säga specifika barn. Alla barn kan bli föremål för något sådant.

Se Min sanning på SVT Play eller på SVT 2 söndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.