Foto: SVT

”Operationen gav mig chans till ett nytt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får kritik för att utföra fetmaoperationer på barn. Men Bo Marcus Olofsson, som var 16 år när han opererades, beskriver operationen som en välsignelse. – För mig var verkligen operationen enda utvägen, säger han.

SVT har i dag berättat att Sverige får kritik för modellen att erbjuda fetmaoperationer till barn, ibland så unga som 13 år. I Danmark fetmaopereras till exempel inga barn efter att man har sett svåra komplikationer efter fetmaoperationer där magsäckens storlek förminskas.

Bo Marcus Olofsson var 16 år och vägde runt 150 kilo när han genomgick en fetmaoperation. För honom var det aldrig något svårt beslut.

– När jag fick erbjudandet om en operation så var det en välsignelse, det var som en gåva.

Passade aldrig in

Bo Marcus Olofsson hörde av sig till SVT via Din Röst och berättade sin historia. Han beskriver att övervikten blev ett funktionshinder.

– Jag kunde inte hänga med i det mina kompisar gjorde, jag kunde inte ha samma kläder som andra i min ålder. Jag var tvungen att köpa kläder i speciella butiker. Det var jättetungt, man kände aldrig att man passade in, man var aldrig en i gänget.

Bo Marcus gick på rikscentrum för överviktiga på Karolinska institutet i tio år och provade en rad olika metoder för att gå ned i vikt – utan framgång.

– Jag har försökt allt. Jag har alltid varit en väldigt positiv person men då kände jag ”nu ger jag upp”.

”Operation enda utvägen”

Men när det var som allra mörkast och han kände att han var på väg mot att gå in en depression så kom erbjudandet om en operation.

– För mig var verkligen operationen enda utvägen. Jag var så glad. Jag fick en ny chans till ett nytt liv.

Operationen gav honom chansen att äntligen passa in.

– Det tillät mig att vara en i gänget och komma ur det utanförskap det innebär att vara överviktig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.