Operationssabotör oroar Boråssjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Höjd säkerhet och kraftigt skärpta rutiner vid operationsavdelningarna. Personal som kallas till förhör med chefer och polis. I drygt fyra månader har polisen jagat en sabotör som förstör steril operationsutrustning på Borås sjukhus.

-Det känns ju inte bra att veta att det är en av oss. Och självklart undrar vi ju över vem av oss kan må så dåligt att de förstör utrustningen, säger verksamhetschefen Anita Karlin.

Det var i början av februari som personalen upptäckte hål i de påsar som innehåller steriliserad operationsutrustning. Används osteril utrustning kan patienterna få svåra infektioner.

-Det är upp till fem små små hål i påsarna. Det har aldrig varit fler, berättar Karlin.

Spridande av smitta

Fler perforerade påsar dök upp. Man kunde avskriva handhavandefel och materialfel. Polisen började förhöra personalen. Sjukhuset införde hårdare säkerhetsregler på operationsavdelningarna.

Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge rubricerar brottsmisstanken som spridande av gift eller smitta, ett brott som anses grovt, och kan ge upp till tio års fängelse.

-Även vi tror att det är någon som inte mår bra. Vi arbetar på att ta fram en gärningsmannaprofil, vilket är ovanligt för den här typen av brott, säger han till TT.

Cirka 60 förstörda påsar har hittats, senast för två veckor sedan.

Personalen loggas

I dag kontrolleras varje påse noggrant inför operationen och ingen patient har kommit till skada.

Inga utomstående släpps längre in på avdelningarna. Personalen loggas också hela tiden, så att man kan följa varje persons rörelser. Hittas inte förövaren snart tror facket att den goda personalstämningen kan försvinna.

-Vi arbetar som vanligt. Men det känns tungt, för vi kan ju inte gå omkring och misstänka varandra. Och jag är rädd för att vi bara kan lösa det här genom att ta personen på bar gärning, säger undersköterskan Liselott Lindblom, representant för Vårdförbundet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.