Foto: TT

Opinion för stöd till vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Få saker engagerar mer än vindkraft. En klar majoritet av väljarna vill ha kvar dagens subventioner, enligt SVT:s undersökning.

”Mera och större vindsnurror” eller ”Vindkraft är den mest opålitliga kraftkälla vi har”, ja det är två av en mycket lång rad inlägg SVT fått inom ramen för valprojektet #dinröst. Vindkraften engagerar på ett sätt som få frågor gör och SVT lät opinionsföretaget SIFO undersöka hur väljarna ser på om riksdagen borde avskaffa dagens subventioner till vindkraften.

71 procent vill behålla stödet

En klar majoritet av väljarna (71 procent) vill ha kvar subventionerna. Ett parti som vill behålla och även utöka dagens subventioner är Miljöpartiet.

Fokus vindkraft – #dinröst

– Det är väldigt kul att det finns stort stöd hos svenska folket att fortsätta att satsa på förnybar energi som vindkraft. Det gör att Sverige står starkare, säger energipolitiska talespersonen Lise Nordin (MP).

Även vindkraftsbranschen efterlyser större subventioner. Det beror på ett förhållandevis lågt elpris och mindre värda subventioner i dagens system.

Men samtidigt står det klart att både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nu anser att vindkraften bör klara sig på egen hand utan ekonomiskt stöd. Det beror inte bara på ekonomiska utan även miljömässiga skäl enligt Sverigedemokraternas talesperson.

– Om man ser på materialåtgång till exempel för vindkraften så är den många gånger högre än om man skulle jämför med kärnkraft likaså är det många sällsynta jordartsmetaller som skapar problem på andra delar av världen som förs in i vindkraftsindustrin, säger partiets miljöpolitiska talesperson Josef Fransson (SD).

Liten påverkan jämfört med andra energislag

Lise Nordin tillbakavisar dock påståendet.

– Vindkraftens miljöpåverkan är väldigt liten jämfört med alternativen kärnkraft och kolkraft. Så för att Sverige fortsatt ska ta klimatansvar så bör vi fortsätta bygga ut vindkraften, säger energipolitiska talespersonen Lise Nordin (MP).

Varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna har sina egna väljare med sig när det gäller att slopa subventionerna. Tvärtom är det en klar majoritet även där som vill behålla dagens stöd.

– Det tror jag nog är en naturlig följd av att den här frågan har debatterats alldeles för lite. Jag tror att folk i allmänhet tror att vindkraft är någonting som ger positiva effekter för miljön, säger partiets miljöpolitiska talesperson Josef Fransson (SD).

Folkpartister värnar kärnkraften

Starkast stöd för att avveckla det ekonomiska stödet till vindkraften finns bland Folkpartisympatisörerna. Det beror sannolikt på att partiet tydligt prioriterat kärnkraften som energipolitisk lösning samt att man betonar vindkraftens negativa påverkan på naturvärdena i Sverige.

– Det är inte givet att staten för tid och evighet ska skall ge en massa bidrag, miljardbidrag, till redan mogna branscher som efter kanske 20-30 år fortfarande inte klarar sig på marknaden. Då måste man fundera, säger Folkpartiets energipolitiska talesperson Eva Flyborg (FP).

Fakta

Så gjordes mätningen

Mätningen gjordes via en webbpanel med slumpmässigt urval 19 februari – 1 mars. 1004 personer deltog. Svarsfrekvensen var 48 procent.

Följande fråga ställdes:

”Vad tycker du om följande politiska förslag? Subventionerna till svensk vindkraft ska tas bort.”

Så här fördelade sig svaren:

Mycket bra förslag: 7 %

Ganska bra förslag: 10 %

Ganska dåligt förslag: 31 %

Mycket dåligt förslag: 41%

Ingen åsikt: 11 %

Källa: TNS Sifo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet