Foto: Christian Steiness Vattenfall

Vindkraft kan påverka klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Forskning vid det amerikanska universitetet Harvard tyder på att vindkraftsparker ger betydligt sämre effekt än man tidigare räknat med och att det i förlängningen kan leda till att vindkraften påverkar klimatet.

På bilder från vindkraftsparken Horns rev 1 mellan Danmark och Sverige kan man se den turbulens som kraftverken orsakar och det är enkelt att förstå att de enskilda kraftverken påverkar varandra. Nu tyder forskning vid Harvard-universitetet på att energiförlusten i vindkraftparker är betydligt större än man tidigare räknat med.

– I stora vindkraftsparker där man räknat med en effekt mellan två och sju watt per kvadratmeter kan effekten vara så låg som 0,5 till 1 watt per kvadratmeter, hävdar David Keith, professor i tillämpad fysik på Harvard University.

David Keith pekar på olika problem som kan uppstå i förlängningen om vindparkerna inte ger den effekt man förväntat sig. Förutom rent ekonomiska aspekter innebär sämre effekt att det krävs fler verk vilket enligt David Keith kan påverka klimatet globalt.

Det är 12 av landets länsstyrelser som fattar beslut om tillstånd för vindkraftverk. Länsstyrelsen i Västernorrland ansvarar för Jämtland och Västernorrland där vindkraften just nu byggs ut i snabb takt men resultaten från Harvard känner man inte till.

– Det här är nyheter för oss, säger Bengt Gruvin på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Eftersom länsstyrelsena är självständiga i sitt beslutsfattande kan det rent teoretiskt utfärdas tillstånd för hur många vindkraftverk som helst inom ramarna för det regelverk som finns. David Keith tycker att vindkraften har sin plats men varnar samtidigt för en allt för omfattande utbyggnad.

– Vi måste komma ihåg att all energiutvinning innebär påverkan, menar David Keith.

Bengt Gruvin ser det inte som realistiskt att i det här skedet begränsa utbyggnadstakten men medger att forskningsresultaten är intressanta.

– Det blir spännande att se vad som kommer att falla ut med den forskning som pågår, konstaterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.