Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sjöstedts (SD) kritik efter Ann Lindes tweet: ”Ett vedervärdigt uttalande” Foto: Chris Anderson / TT, Rebecka Haglund/SVT

Öppet bråk om SD:s webbkanal: ”Linde måste backa”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att Sverigedemokraterna har demoniserat och varit delaktiga i att piska upp en hatisk retorik mot C-ledaren Annie Lööf. Uttalandet får SD att sparka bakut:

– Det är ett vedervärdigt uttalande från Sveriges utrikesminister, hon måste backa och be om ursäkt, säger SD-toppen Oscar Sjöstedt.

Centerpartiets ledare Annie Lööf var måltavla vid dådet under Almedalesveckan på Gotland där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren dödades. Det uppgav åklagaren som leder fallet under torsdagen.

Stödet för Lööf strömmade in från flera håll. S-topparna Ann Linde och Annika Strandhäll menar att Riks, en webbkanal som drivs av SD, har bidragit till att piska upp stämningen mot Annie Lööf.

”SD:s kommunikationsavdelning har på ett fullständigt vidrigt sätt förföljt och demoniserat Annie Lööf”, skriver Strandhäll på Twitter.

– Vi har sett flera exempel på SD Riks, hur de har utmålat upp Annie Lööf till en demon, i princip, säger utrikesminister Ann Linde till Aftonbladet, som var först att rapportera om kritiken. 

Kräver att Linde backar

Den hårda tonen kan leda till att personer som är våldsbenägna går från ord till handling menar Linde. Hon understryker dock att hon inte anser att SD har bidragit till mordet på Wieselgren, men menar att retoriken får ”människor att agera”.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt kräver att Ann Linde backar från sina uttalanden:

– Hon måste backa från det och be om ursäkt, det är direkt vidrigt, säger han till SVT Nyheter.

– Självklart måste vi som politiker kunna kritisera andra partier, politiker och partiledare när det gör dåliga saker. Men att koppla det till det hemska som hände i Almedalen, det är ett vedervärdigt uttalande, jag är djupt besviken, fortsätter han.

Partiledaren Jimmie Åkesson instämmer i kritiken mot Linde:

– Det är en ganska ovärdig debatt, när utrikesministern försöker klistra hotet mot Annie Lööf på mitt parti, säger han till TT. Han tycker inte den politiska debatten går att koppla ihop med dådet i Almedalen.

– Snarare på att vi har en psykvård som fungerar väldigt dåligt, säger Åkesson.

Linde: Ber inte om ursäkt

Utrikesminister Ann Linde har inga planer på att be om ursäkt.

– Oscar Sjöstedt är verkligen den som gjort vedervärdiga utalanden som skrattat åt att nazister sparkat mot djur och sagt att det var judar. Att han ber mig att be om ursäkt när jag helt korrekt säger att den hatretorik som SD:s kanal själv använder sig av för att demonisera Annie Lööf, det faller på sin egen orimlighet, säger hon till SVT Nyheter.

"Fruktansvärt att det hat som SD och andra högerextrema krafter riktat mot Annie Lööf lett till detta. All heder och omtanke till dej Annie" skrev Ann Linde på Twitter efter nyheten om att C-ledaren var måltavla i Visbydådet. Foto: Skärmdump Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer