Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm som var på plats i Almedalen: ”Många hann nog tänka tanken att det kanske var Centerpartiets partiledare”. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Misstänkte för mordet i Almedalen planerade att döda Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström planerade att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf i Visby i somras.

– Det är klart att det berör mig på djupet, säger Lööf.

Det var den 6 juli under Almedalsveckan som Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, attackerades med kniv och avled av sina skador. Centerpartiets partiledare Annie Lööf var en av måltavlorna för dådet. Hon skulle hålla en presskonferens i nära anslutning till platsen där dådet skedde. Den ställdes in men Annie Lööf höll senare under kvällen sitt tal i Almedalen som planerat.

Kammaråklagare Henrik Olin säger till SVT Nyheter att brottsmisstanken är förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Knivdådet i Almedalen

– Så som den här brottsmisstanken är formulerad och delgiven den misstänkte så är det här brottet riktat mot henne, säger Henrik Olin.

Betyder det här att gärningsmannen planerade att mörda Annie Lööf?

– Ja, så är det.

Det finns i nuläget inga fler målsägande under den här brottsrubriceringen, säger Henrik Olin. Han understryker samtidigt att brottsutredningen fortfarande pågår.

– Det här är en brottsmisstanke. Den misstänkte är på sannolika skäl häktad för den här brottsmisstanken men vi har ännu inte slutfört förundersökningen och än mindre kommit till ett beslut i åtalsfrågan.

Man häktad

Mordet i Visby rubriceras som terroristbrott genom mord. Misstänkt är Theodor Engström, som förutom för terroristbrott genom mord även misstänks för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Theodor Engström sitter häktad och vid den senaste omhäktningsförhandlingen uttryckte han innan dörrarna stängdes att han underkastar sig ansvar, att han på sannolika skäl är misstänkt för brotten.

Lööf: ”Klart att det är omskakande”

I en intervju med Sveriges Radio P4 Halland kommenterar Annie Lööf uppgifterna.

– Jag har vetat det här en längre tid så jag har hunnit bearbeta just detta. Sedan är det så klart att det berör mig på djupet, det är väldigt omskakande, säger hon till radiokanalen.

Lööf har inga planer på avbryta valrörelsen.

– Det ingår i mitt jobb att fortsätta valrörelsen som jag har gjort sedan jag fick beskedet. Men det är klart att det finns med mig, den oro som här skapar.

SVT Nyheter har pratat med Annie Lööfs målsägandebiträde som i nuläget inte ger några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet