Theodor Engström hördes idag vid Gotlands tingsrätt. Foto: Teckning: Lars Sander

Åklagarens besked – domen mot Theodor Engström överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Henrik Olin kommer inte att överklaga Gotlands tingsrätts dom mot Theodor Engström. Det meddelar han i ett pressmeddelande under fredagen.

I början av december dömde Gotlands tingsrätt Theodor Engström till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för mord på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Kammaråklagare Henrik Olin meddelar nu att han inte kommer att överklaga domen.

Knivdådet i Almedalen

– Tingsrättens argumentation är tydlig; mord på en högre tjänsteman under den så kallade politikerveckan i Almedalen riskerar inte att leda till en sådan allvarlig skada på Sverige som krävs för att det ska utgöra ett terroristbrott. Däremot skulle ett mord på en partiledare under samma förutsättningar leda till risk för sådan allvarlig skada, säger han i ett pressmeddelande.

”Tidigare oprövat område”

Enligt honom är dessutom prejudikatvärdet begränsat.

– Det är en bedömning av ett tidigare oprövat område som jag efter noggrann eftertanke kan acceptera. Dessutom kan jag konstatera att prejudikatvärdet av en eventuell hovrättsdom torde vara relativt begränsat då varje brottsmisstanke kring tänkbar terroristbrottslighet är unik, säger Henrik Olin.

När domen kom var Henrik Olin kritisk mot tingsrättens bedömning. Se nedan hur han uttryckte sig då:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tidigare rättspsykiatrisk undersökning har konstaterat att Theodor Engström var allvarligt psykiskt störd när han utförde dådet. Men kammaråklagare Henrik Olin vill att han ska dömas till livstids fängelse. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet