Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tittade i mina ögon, sen log han” – Hör Annie Lööf (C) om mötet med Theodor Engström.

Lööf efter rättegången: ”Han tittade mig i ögonen och log”

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf närvarade i rättssalen under hela rättegången mot terroråtalade Theodor Engström.

– Han tittade i mina ögon och log, säger hon i en intervju med SVT:s Carina Bergfeldt.

Engström dödade Ing-Marie Wieselgren, överläkare i psykiatri och psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR), under Almedalsveckan i somras. Men det uppdagades senare att även Annie Lööf ska ha varit en måltavla.

Theodor Engström åtalas för terrorbrott genom mord och för förberedelse till terrorbrott, riktat mot Annie Lööf. Han kartlade Lööf under flera års tid och fotograferade henne dessutom vid ett flertal tillfällen, något som skapat stort obehag för partiledaren.

– Samtidigt så känner jag såhär efteråt att det var väldigt skönt att sitta där på plats (i rättsalen) och ta in stämningen, höra allting. För det är en viktig del i min bearbetning, säger Lööf i intervjun.

Domen meddelas 6 december

Rättegången, som inleddes den 8 november, pågick i fem dagar. Åklagaren i fallet yrkar på livstids fängelse som straff, men den domen kommer först i början av december.

Hela Carina Bergfeldts intervju med partiledaren, och flera andra gäster sänds på SVT klockan 21.00 på fredag.

Hör mer från Annie Lööf i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.