Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf anländer till huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt. Foto: Tim Aro/TT

Lööf: ”Påverkar när ens sjuåring kommer hem och frågar varför folk vill döda mig”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf var en av måltavlorna för den terrormisstänkte Theodor Engström. Under onsdagen hördes hon av rätten om den omskakande dagen i Almedalen då Ing-Marie Wieselgren mördades:

– Jag har försökt skilja på hat och hot från den högerextrema världen och det här där vi inte vetat motiven. Men det dockar ju i allt jag har befunnit mig i det senaste decenniet.

33-årige Theodor Engström misstänks för mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren med kniv den 6 juli. Enligt Säpos genomgång av hans liv så har man hittat ett stort material där han kartlagt Centerpartiets ledare Annie Lööf. Hon ska ha varit en av måltavlorna och befann sig i närheten av brottsplatsen.

– Det kommer väldigt nära. Det tog mig väldigt hårt att en anställd tjänsteman drabbas av ett sådant brutalt brott, sa hon som målsägande i Gotlands tingsrätt under onsdagen.

Knivdådet i Almedalen

En kort stund efter mordet så höll Lööf sitt planerade tal i Almedalen och deltog i partiledarutfrågningen i domkyrkan senare på kvällen.

– Jag kände behovet av att samla och skapa trygghet. Många i publiken satt med tårar i ögonen. Det var en väldigt stor kraftansträngning den dagen.

”Det förskräcker”

Theodor Engström har haft samröre med nationalsocialistiska organisationer. Åklagaren frågade därför Annie Lööf om det hot och hat hon fått utstå från högerextrema under sina elva år som partiledare.

–  Det är väldigt ansträngande att sitta här. Förra lördagen tog jag del av förhören med den tilltalade. Det var väldigt påfrestande att läsa. Jag har försökt skilja på hat och hot från den högerextrema världen och det här där vi inte vetat motiven. Men det dockar ju i allt jag har befunnit mig i det senaste decenniet. Man ska in i strid. Segra eller dö. Det finns en elit man ska förgöra, säger Annie Lööf.

Partiledaren säger att hon efter dådet ännu tittar på vad folk har i händerna.

– Dagarna efter jag fick reda på att jag var målsägande så berättade jag det bara för mina närmaste. Vi ville inte att det skulle komma ut. Jag vet att det här som kommer fram nu inspirerar andra. Det förskräcker. Det påverkar när ens sjuåring kommer hem och frågar varför folk vill döda mig.

Under förhöret med Annie Lööf så rapporterar SVT:s utsände Patrik Widegren om hur den åtalade sitter helt blick stilla med blicken fäst vid bordet. När det högerextrema hatet nämns så skakar han på huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet