”Lyssnandet”, en trädskulptur i brons, ska placeras i Almedalsparken i Visby. Foto: Rat & Dragon

Efter mordet: Här är Almedalens nya konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Det blir konstnärsgruppen ”Rat & Dragon” från Luleå som får uppdraget att göra ett konstverk i Ing-Marie Wieselgrens anda i Almedalen, Visby.

Under Almedalsveckan 2022 mördades psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

För att hedra henne beslutade Region Gotland 2023 att ett konstverk skulle skapas i Almedalsparken. Av de tre förslag som togs fram blir det verket ”Lyssnandet” som blir verklighet. Bakom verket, en skulptur av en nedtyngd björk i patinerad brons, står Luleåbaserade konstnärsgruppen ”Rat & Dragon”.

Bronsskulpturen föreställer en nedtyngd björk. Foto: Rat & Dragon

”Lyssnandet är en förutsättning för samtal, brukade Ing-Marie Wieselgren säga. Björken uppmanar också att se och lyssna till det icke-mänskliga – naturen, djuren, havet. Ett konstverk som kan tilltala både gammal och ung och väcker uppmärksamhet”, skriver projektets konstråd i sin motivering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 6 juli 2022 knivhuggs Ing-Marie Wieselgren till döds i Visby. Theodor Engström dömdes för mordet och för förberedelse till terroristbrott för att ha planerat att mörda Centerpartiets dåvarande partiledare Annie Lööf. Här sammanfattar vi vad som hände på 60 sekunder. Foto: Henrik Montgomery/TT, Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.