Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrormisstänkte Theodor Engström syns i SVT:s sändningar från Almedalen både 2014 och 2017. Se klippen i inslaget. Foto: SVT arkiv

Här fångas Visbymördaren på film – när han fotar Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström, 33, planerade att mörda Annie Lööf och hade kartlagt henne under flera års tid. SVT kan nu visa unika bilder från Almedalen när Engström fotograferar Centerledaren redan 2014.

– Det visar på en uthållighet i fixeringen beträffande henne, säger kammaråklagare Henrik Olin.

En onsdagseftermiddag i juli, mitt under pågående politikervecka i Almedalen, går Theodor Engström till attack med kniv och dödar Sveriges psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren.

Fyra månader har gått sedan dådet i Almedalen och Engström står nu åtalad för terroristbrott för mordet.

SVT Nyheter granskar

Utredningen har visat att den åtalade har kartlagt en lång rad politiker, journalister och offentliga personer under flera års tid. Information som sparades i mappar med namn som ”måltavlor”, ”landsförrädare” och ”most wanted”.

En av dessa var Centerpartiets partiledare Annie Lööf – som Theodor Engström hade konkreta planer på att mörda.

Bilder på offentliga personer

På Engströms hårddisk hittades flera bilder på offentliga personer vid offentliga tillställningar, däribland fyra bilder som är tagna under Almedalsveckan 2014.

En av bilderna, som är tagen från publiken, visar Annie Lööf under en livesänd SVT-intervju från söndagen den 6 juli 2014, vilket var Centerpartiets dag i Almedalen.

Säkerhetspolisen kommenterar i förundersökningsprotokollet att det inte är ”bekräftat i nuläget om det är Engström som är fotografen”. Samtidigt skriver de att det finns helkroppsbilder på honom tagna under samma period i Almedalen ”vilket talar för att han eller någon i hans sällskap varit fotografen”.

Men SVT kan nu visa unika bilder som avslöjar fotografen. När vi går igenom arkivmaterial från den aktuella intervjun 2014 ser vi hur en kamera fångar en man som ställer sig i publiken några meter från Annie Lööf och tar upp sin mobiltelefon – vid exakt samma klockslag som bilden är tagen enligt utredningen.

Mannen är Theodor Engström.

– Jag har valt att väcka åtal för förberedelsebrott där Annie Lööf är målsägande så det är klart att den här fixeringen vid henne som går långt tillbaka i tiden är av intresse för bedömningen av brottsmisstanken, säger kammaråklagare Henrik Olin när han får se SVT:s bilder.

Lööf fotades även 2017

En annan bild som fanns på hårddisken är tagen i Almedalen 2017 när Annie Lööf är med i SVT:s Opinion Live. Även i det här fallet finns en kamera riktad mot publiken och fotografen, men eftersom bilden togs några minuter innan sändningen startade lyckas vi inte hitta själva fototillfället i arkivmaterialet.

Men tre minuter in i sändningen ser vi ett bekant ansikte i publiken vid precis den plats som bilden är tagen ifrån, bara några meter bakom Annie Lööf.

Theodor Engström har i förhör sagt att han befunnit sig i Almedalen flera gånger tidigare under politikerveckan. På en fråga om han varit beväpnad även tidigare år svarar han: ”Jag har haft kniv på mig, ja”.

Har du tips om något vi borde granska? Tipsa oss här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet