”Skulle han inte lyckas döda Wieselgren var hans plan att döda någon högre”, skriver polisen i ett förhörsprotokoll. Bilden till vänster visar pilspetsar som hittades i det tält som Theodor Engström bodde i. Foto: Polisen/TT, Expo

Theodor Engström samlade information om politiker och journalister – hade mappar med ”landsförrädare”

Uppdaterad
Publicerad

Terroråtalade Theodor Engström knivmördade Ing-Marie Wieselgren mitt på dagen under politikerveckan i Almedalen. I förundersökningen framgår det att flera kända politiker och journalister förekommer i en mapp med ”landsförrädare” i hans dator. Han uppger i förhör att han hade tre potentiella måltavlor i Almedalen – en av dem var SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Det är djupt omskakande att ha fått veta vad han planerade, säger hon till SVT Nyheter.

Engström, med en bakgrund i nazistiska NMR, har intresserat sig för många kända namn enligt utredningen.

– Det rör sig om ganska många namn som nämns. Det är i huvudsak journalister, politiker men även andra personkategorier, säger åklagare Henrik Olin.

Flera måltavlor

Sedan tidigare är det känt att Theodor Engström också ville döda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Det blir väldigt mycket fokus på Annie Lööf, säger hans försvarsadvokat Staffan Fredriksson, och menar att även om det finns ”vissa planeringsåtgärder” så är det inte säkert att det når upp till den nivån att det kan föranleda ansvar för förberedelse till terrorbrott.

I de förhör som nu blivit offentliga berättar han för polisen om fler måltavlor:

”Skulle han inte lyckas döda Wieselgren var hans plan att döda någon högre. Denne 'högre' var i första hand Centerns partiordförande Annie Lööf.”

Det upprepar även hans försvarsadvokat Staffan Fredriksson:

– Han säger att han hade faktiskt hundratalet potentiella måltavlor i Almedalen, allt från höga politiker till andra politiker.

SVT:s vd: ”Djupt omskakande”

I förhör uppger Theodor Engström ännu en potentiell måltavla i Almedalen, förutom Annie Lööf och Ing-Marie Wieselgren: SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Det är djupt omskakande att ha fått veta vad han planerade. Jag var med i en debatt på Expressens scen, bara runt hörnet, när Ing-Marie Wieselgren mördades. Jag har tänkt mycket på hennes familj, hennes närmaste och hennes kollegor. De tankarna får en extra tyngd och ett extra allvar i dag, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Mina tankar går också till de hundratals personer som han har kartlagt, bland dem flera på SVT. Själv är jag trygg med den säkerhet som finns runt mig och mina kollegor, men det är en skarp signal om allvaret i hoten mot oss som journalister och som mediechefer.

Hanna Stjärne, VD för Sveriges Television. Foto: Anders Wiklund/TT

Flera mappar med ”landsförrädare”

På Theodor Engströms dator återfanns även flera mappar med information om personer som denne klassat som ”landsförrädare”. Personerna var uppdelade i olika klasser och registrerade med bland annat födelsedatum, yrke och stjärntecken.

Åklagare Henrik Olin väljer dock att endast väcka åtal om försök till terroristbrott genom förberedelse till mord i ett fall och det gäller Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Anledningen till detta ska vara att hon nämnts mest och att det enligt åklagaren går att visa på att den åtalade har vidtagit vissa förberedelsegärningar.

Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet enligt Rättsmedicinalverket.

SVT:s vd var en av Theodor Engströms utvalda måltavlor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT, Expo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.