Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT, ExpoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Theodor Engström åtalas för terroristbrott genom mord

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström åtalas för terroristbrott genom mord efter att ha knivhuggit Ing-Marie Wieselgren till döds på Donners plats i Visby – mitt under pågående Almedalsvecka. Han hade också med sig två svärd och en pilbåge  – vapen han tänkt använda mot centerledaren Annie Lööf.

Engström åtalas i dag för terroristbrott genom mord. Han åtalas också för förberedelse till terroristbrott riktat mot Annie Lööf (C). Han ska haft med sig en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, pilbåge, pilar och två svärd för att döda eller skada henne. Han har också sammanställt uppgifter om Lööfs aktiviteter i Visby under veckan.

Det var den 6 juli i år som Ing-Marie Wieselgren, överläkare och SKR:s psykiatrisamordnare, knivhöggs till döds på Donners plats i Visby under pågående Almedalsvecka. I närheten av platsen greps Theodor Engström.

Annie Lööf måltavla

Tidigt stod det klart att händelsen utreddes som terrorbrott och att en av den misstänktes måltavlor även var Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

I tidigare förhör har Theodor Engström medgett terroristbrott och erkänt att han mördat Ing-Marie Wieselgren. En rättspsykiatrisk undersökning har även visat att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Åtalet väcks i dag av kammaråklagare Henrik Olin och huvudförhandlingen väntas äga rum vid Gotlands tingsrätt med start den 8 november. Under eftermiddagen har åklagaren kallat till en presskonferens med anledning av åtalet.

”Injaga allvarlig fruktan”

Enligt åtalet har gärningarna har allvarligt kunnat skada Sverige och hans avsikt var att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller delar av befolkningen i Sverige”.

Theodor Engström åtalas dessutom för narkotikabrott: Ett fall av ringa narkotikabrott eftersom han ska ha använt cannabis. Två fall av narkotikabrott då han hade drygt sju gram cannabis samt 30 doser LSD med sig. I hans bostad hittades också LSD, cannabis, narkotikaklassade tabletter och pulver eller växtdelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet