Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya konstverket ”Lyssnandet” har funnit sin plats i Almedalen. Foto: SVT

Nytt konstverk i Almedalen till minne av mördade Ing-Marie Wieselgren

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan mördades psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Nu har konstverket ”Lyssnandet” – som skapats till hennes minne – fått sin plats i almedalsparken.

Det är Region Gotland som beställt konstverket ska uppmuntra till möten och samtal.

”Man vet ju inte förrän man ser rätt material i rätt skala på rätt plats hur det verkligen landar”, säger Anja Örn. Foto: SVT
Almedalen 2024

– Vi försökt skapa något som kan bära flera olika lager av sorg. Eller det är inte bara sorg. Tanken är att det också ska försöka uppmuntra till att ta Ing-Maries gärning vidare. Så verket heter ”Lyssnandet” för att vi har förstått att hon var väldigt bra på att lyssna, säger konstnären Tomas Örn som tillsammans med sin fru Anja Örn skapat bronsträdet.

Se mer om konstverket i klippet ovan.

Om konstverket

Lyssnandet är en skulptur i patinerad brons. En björk som tyngts ner av snö och fastnat med grenarna mot marken. På stammen finns ristningar, ord från citat och bilden av ett öra. Det går att luta sig mot konstverket, krypa mellan grenarna, känna inristningarna med händerna – på så sätt kommer den att fungera som en naturlig mötesplats och samtalsstartare.

Källa: Region Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet