Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Wieselgren deltog ofta i media. Se några av gångerna hon medverkat i SVT i videon. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ing-Marie Wieselgren offer i knivdådet i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som avled i knivdådet i Visby var Ing-Marie Wieselgren, 64 år. Hon var läkare och arbetade som psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner.

”Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund”, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson.

Vid klockan 13.50 på onsdagen larmades polisen till Donners plats i Visby i samband med Almedalsveckan, efter att en kvinna knivhuggits.

Livräddande åtgärder gjordes på platsen men hennes liv gick inte att rädda. Polisen gick under onsdagskvällen ut med att en kvinna i 60-årsåldern avlidit av sina skador.

Deltog i flera arrangemang

Kvinnan är Ing-Marie Wieselgren, som fanns på plats för att delta i flera seminarier under Almedalsveckan.

Hennes sista inlägg på karriärsajten LinkedIn var: ”I dag är det fokus på barns psykiska hälsa. Startar dagen i möte med Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros. Därefter tre seminarier på Barnrättstorget – alla lika viktiga och relevanta; barn på flykt, det negativa med att vuxengissa kring barns behov och barn som anhöriga.”

”Förlorat en omtyckt medarbetare”

Ing-Marie Wieselgren var hemmahörande i Uppsala och arbetade även som överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har tidigare varit huvudsekreterare i Nationell psykiatrisamordning.

”Det är med stor bestörtning som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för våldsbrott under Almedalsveckan i Visby”, skriver SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson.

”Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund. Vårt fokus på SKR är i första hand på Ing-Maries närmaste medarbetare och andra kollegor på SKR. Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa. SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding.”

”Viktig källa till kunskap och inspiration”

Läkarförbundet skriver på Twitter att Wieselgren var en viktig kraft för att göra vården bättre.

”Ing-Marie har gjort stora insatser för svensk hälso- och sjukvård. Hon kämpade för en bättre psykisk hälsa i Sverige och hade alltid barn och unga vuxna i fokus. Hon kommer att vara mycket saknad av många.”

En annan som uttrycker sin bestörtning är socialminister Lena Hallengren (S).

”Det är med bestörtning jag nåtts av beskedet att Ing-Marie Wieselgren har gått bort i det fruktansvärda dådet i Visby. För mig har Ing-Marie varit en viktig källa till kunskap och inspiration i arbetet mot psykisk ohälsa. Mina tankar finns hos hennes familj, vänner och kollegor”, skriver hon på Twitter.

En 32-årig man har begärts häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt polisen är han tidigare ostraffad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet