Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Hallström är chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen. ”Spektrat av potentiella aktörer är många fler än det någonsin varit”, säger han om svårigheten i att upptäcka personer som Theodor Engström. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Säpo: Därför lyckades vi inte upptäcka Theodor Engström

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen, Säpo, har under flera år varnat för så kallade ensamagerande gärningsmän, senast ett par månader före Almedalsveckan. Men trots det lyckades Theodor Engström inte stoppas från att begå mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren den 6 juli.

– Det stora spektrat av potentiella aktörer är så mycket större än någonsin, säger Fredrik Hallström, kontraterrorchef på Säpo, till SVT.

Vilka mönster ser ni vad gäller potentiella gärningspersoner?

– Generellt sett är det väldigt svårt att svara på, för det är ingen homogen grupp. Det kan slå helt olika baserat på vilken bakgrund du har eller om du har någon typ av diagnos eller annat. Gemensamt är att det finns en radikaliserande kraft, säger Fredrik Hallström och fortsätter:

– Vi ser företrädesvis tecken på att unga personer har exponerats och konsumerat våldsbejakande högerextremistisk propaganda online. Det är en trend som vi tycker oss se i vårt stora flöde.

Hallström berättar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.