Theodor Engström kunde snabbt gripas efter mordet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Theodor Engströms mamma i förhör: ”En väldigt trasig person”

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte Theodor Engström beskrivs av sin mamma som en ”väldigt trasig person”. Enligt förhör med henne slutade den terroråtalade 33-åringen ta sin medicin 2018, och sedan dess ska han ha experimenterat med narkotika.

I sina egna dagböcker beskrev Theodor Engström sig själv som ett ”spökbarn”.

Enligt Säkerhetspolisens rapport ska 33-åringen ha visat intresse för den norska terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik och i en dagbok skriver han att han ”vill göra en svensk Breivik och döda 20 förskolebarn”.

Knivdådet i Almedalen

Han ska också ha visat ett intresse för Anton Lundin Pettersson som begick skolattentatet i Trollhättan, mannen som låg bakom masskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland 2019 och gärningsmannen bakom massakern i Port Arthur i Tasmanien 1996.

Mamman: ”Lider av psykiska problem”

Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet, slog Rättsmedicinalverket fast i augusti efter avslutad undersökning.

I förhören framträder också en bild av en person som lider av psykiska problem och missbruk. Hans mamma beskriver sin son som en lugn, omtänksam och varm person med ett IQ på 140. Samtidigt uppger hon att han har mått mycket dåligt och att han diagnostiserades med Aspergers syndrom under 2013. Han ska då ha fått antidepressiv medicin, något han dock slutade med under 2018.

”När Theodor fick sin diagnos 2013 kraschade han mentalt. Theodor är en väldigt trasig person, han förväntar sig ingen godhet från någon”, säger mamman enligt ett förhörsprotokoll.

Hon beskriver honom vidare som en enstöring. Hans pappa uppger i sin tur att sonen har adhd samt att han är autistisk och har kontakt med psykiatrin i Kalmar.

En läkare inom psykiatrin som har träffat Theodor Engström flera gånger bekräftar uppgifterna om autism i förhör.

Narkotika beslagtogs på flera platser

Att Theodor Engström kan ha experimenterat med droger stärks av de beslag som polisen har gjort. I förhör säger han också att han rökte cannabis under de första dagarna i Visby och att han hade med sig LSD-lappar för ”om modet brister”. I den åtalades ryggsäck och i tältet på Gotland fanns 7,01 gram cannabis och 30 doser LSD.

Bild inifrån Theodor Engströms tält, där han höll till före mordet. Foto: Polisen

I bostaden hittades ytterligare 42 doser LSD, cannabis, narkotikaklassade tabletter och pulver.

I förhör uppger mamman också att Theodor Engström har ätit bensodiazepiner som han inte har haft på recept.

Efter dådet i Almedalen hittade polisen ett tält som Theodor Engström ställt upp i ett skogsparti i Visby. Där beslagtogs bland annat en pilbåge, flera pilspetsar och en matlåda med marijuana som låg i en papperspåse i förtältet. Foto: Polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT, Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet