Staffan Fredriksson i Visby tingsrätt där Theodor Engström dömdes till mord och förberedelse till terroristbrott på tisdagen. Foto: Karl Melander/TT

Engströms försvarare: Så bra vi kunde tänkt oss

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson är nöjd med påföljden på dagens dom – rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Det blev i princip så bra vi kunde ha tänkt oss, säger han till SVT.

Under tisdagen dömdes Theodor Engström till mord på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras, samt till förberedelse till terroristbrott för mordplanerna på Centerpartiets Annie Lööf.

– Jag vill poängtera att det inte finns någon vinnare, utan bara förlorarare. Det är ett ytterst tragiskt mål, och då tänker jag framför allt på Ing-Marie Wieselgren och hennes familj, säger Staffan Fredriksson till SVT.

Jämförbart med livstid

Fredriksson anser däremot inte att Theodor Engström gjort sig skyldig till försök till terrorbrott, trots att Engström under rättsprocessen medgivit vissa planer och förberedelser.

– Det måste jag analysera noggrannare och diskutera med min klient. Men det handlar framför allt om påföljden. Där anser jag att den största vinsten finns – att han blev dömd till vård och inte livstids fängelse.

Samtidigt är sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning en fullt jämförbar påföljd med livstidsfängelse, säger Fredriksson, och påpekar att vissa sitter inne längre med en sådan påföljd en med livstids fängelse.

Kan överklaga

Under tisdagen var Fredriksson tydlig med att han inte har för avsikt att överklaga domen. Men det kan komma att ändras, om åklagaren Henrik Olin överklagar domen till hovrätten.

– Om han gör det kan det handla om att vi anslutningsöverklagar och yrkar att förberedelsen till terroristbrott ska ogillas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.