Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tidigare rättspsykiatrisk undersökning har konstaterat att Theodor Engström var allvarligt psykiskt störd när han utförde dådet. Men kammaråklagare Henrik Olin vill att han ska dömas till livstids fängelse. Foto: SVT

Åklagarens kritik: Sätter ribban för högt

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Henrik Olin menar att tingsrätten har satt ribban för högt när det gäller bedömningen av om mordet på Ing-Marie Wieselgren ska bedömas som terroristbrott.

– Tingsrätten undervärderar samhällseffekten av ett mord på en högt uppsatt samhällstjänsteman under ett evenemang som politikerveckan i Almedalen, säger Henrik Olin till SVT Nyheter.

Theodor Engström döms alltså för mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, och inte terroristbrott. Engström döms till vård i stället för fängelse. Två delar av domen som avviker från åklagare Henrik Olins yrkanden vid rättegången.

– Tingsrätten sätter ribban väldigt högt för att det ska röra sig om ett terroristbrott. Tingsrätten undervärderar samhällseffekten av ett mord på en högt uppsatt tjänsteman under ett evenemang som politikerveckan i Almedalen, säger Henrik Olin till SVT Nyheter efter att precis ha läst domen.

Knivdådet i Almedalen

– Jag tolkar det som att tingsrätten menar att risken för skada på samhället finns om man skulle mörda till exempel en partiledare men inte om man skulle mörda en högt uppsatt samhällstjänsteman, säger han.

När det gäller påföljdsfrågan säger Henrik Olin:

– Jag argumenterade för möjligheten att döma för fängelse trots att han bedömdes som psykisk sjuk.

Henrik Olin har ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen

– Det är för tidigt att säga, det här är viktigt för mig att noga överväga. Jag kommer inte att lämna något svar om det i dag utan har tre veckor på mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet