Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykisk hälsa på SKR, mördades på öppen gata i Visby under Almedalsveckan. Foto: Marko Saavala/TT/Simon Rehnström/SvD/TT

Mordet på Ing-Marie Wieselgren rubriceras som terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Brottsmisstankarna mot Theodor Engström, 32, som sitter häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby har ändrats till terroristbrott genom mord. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Säkerhetspolisen tar nu över utredningen av mordet under Almedalsveckan i Visby. Ärendet klassificeras som terroristbrott, uppger Säpo.

– Det har framkommit uppgifter som har lett fram till de nya misstankarna. Exakt vilka uppgifter det rör sig om är något som den pågående förundersökningen nu tittar närmare på, det är något som vi inte kan gå in på, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson vid Säpo.

Misstänks för terroristbrott genom mord

Brottsmisstankarna mot Theodor Engström, som sitter häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren, har ändrats till terroristbrott genom mord. Han misstänks nu även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

32-åringen erkänner dådet. Enligt uppgifter till SVT ska han ha kopplingar till nazistiska NMR. I nuläget finns ingen ytterligare misstänkt i ärendet.

– De nya misstankarna är kopplade till den sedan tidigare misstänkta gärningsmannen, säger Gabriel Wernstedt.

Hur påverkar det här säkerhetsläget i Sverige?

Terrorhotnivån mot Sverige har legat på en förhöjd nivå sedan 2010. Där ligger den kvar, enligt Gabriel Wernstedt.

– Då ska man komma ihåg att inom ramen för en förhöjd terrorhotnivå så ryms det att terrorattentat kan inträffa. Det har också inträffat under den här tiden.

Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Åklagare och försvarare avböjer kommentarer

SVT har sökt kammaråklagare Henrik Olin och 32-åringens försvarsadvokat Staffan Fredriksson, men båda har avböjt att lämna ytterligare kommentarer.

Ing-Marie Wiselgren blev mördad den 6 juli under Almedalsveckan i Visby. Knivattacken inträffade på Donner plats. Livräddande åtgärder utfördes på plats, och Ing-Marie Wiselgren fördes med ambulans till sjukhus. Hennes liv gick dock inte att rädda.

Ing-Marie Wiselgren var 64 år och läkare samt psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Hon var på plats i Visby för att delta i flera seminarium under Almedalsveckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Wieselgren deltog ofta i media. Se några av gångerna hon medverkat i SVT i videon. Foto: SVT

Vad är ett terroristbrott?

Ett terroristbrott är ett brott som begås med syftet att skrämma befolkningen eller en grupp människor. För att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.