Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Wieselgren deltog ofta i media. Se några av gångerna hon medverkat i SVT i videon. Foto: SVT

Lena Hallengren: ”Ing-Marie Wieselgren kommer vara otroligt saknad”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags knivhöggs läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds på öppen gata under Almedalsveckan i Visby. Flera personer, däribland socialministern, minns henne som en stark kraft.

– Många kommer sakna hennes engagemang och hennes kunskap, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i Socialdemokraterna, delade lägenhet med Sveriges kommuner och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Almedalen. Han märkte inga tecken på att Wieselgren känt sig förföljd eller hotad.

– De samtal som jag hade med Ing-Marie antydde inte på något sätt att hon skulle vara hotad. Hon stortrivdes med arrangemanget. Här var hon som fisken i vattnet. Sista gången jag träffade henne var hon entusiastisk över ett seminarium hon varit på, berättade om vilka öppningar hon såg framåt efter mötet.

”Kämpade för unga”

Stjernkvist berättar att han varit i kontakt med polisen efter mordet. I dag känner han ett behov av att berätta för allmänheten om vad hon stod för som person.

– Likt ingen annan kämpade hon för att unga skulle få det stöd de behöver för att inte drabbas av psykisk ohälsa och andra problem. Att hon då drabbas av det här vansinnet är en bottenlös tragedi.

”Hon var en eldsjäl”

Alexandra Charles, ordförande i 1,6 och 2,6 miljonerklubben, höll ett seminarium i Visby om psykisk ohälsa där Ing-Marie Wieselgren medverkade. Hon hade enligt Charles framträtt inför föreningen vid tidigare tillfällen också.

– Jag vill först säga hur fruktansvärt olycklig man blir över att ett sådant här dåd händer, säger Charles och fortsätter:

– Ing-Marie var en tillgång för psykiatrin. Hon var en eldsjäl som brann för sitt uppdrag. Hon hade nya idéer för hur man skulle kunna förbättra och vidareutveckla området. Därför är det så tragisk att hon dödades. Hon var verkligen en varm och levande representant för arbetet att förbättra psykiatrin.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att de flesta som arbetar inom svensk psykiatri kände till Ing-Marie Wieselgren och att många uppskattade hennes arbete.

– Hon kunde samla många kring frågor som rör det som tidigare var mer stigmatiserat, säger Hallengren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hallengren, socialminister, berättar om Ing-Marie Wieselgrens betydelse för psykiatrin. Foto: TT

Läkarförbundet skriver på Twitter att Wieselgren var en viktig kraft för att göra vården bättre.

”Ing-Marie har gjort stora insatser för svensk hälso- och sjukvård. Hon kämpade för en bättre psykisk hälsa i Sverige och hade alltid barn och unga vuxna i fokus. Hon kommer att vara mycket saknad av många.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet