Vatten i en öppnad flaska som legat i väskan några dagar går att dricka utan problem, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Foto: Jessica Gow/TT

Öppnad vattenflaska ingen bakteriebomb

Publicerad

En öppnad vattenflaska i väskan sedan ett par dagar, går den att dricka i sommarvärmen? Helt okej, enligt experten. Rent vatten i flaska gör oss inte sjuka, även om flaskan har öppnats.

Vem har inte gått och sörplat flaskvatten i sommarhettan, för att sedan stoppa undan den öppnade flaskan i väskan och glömma av den. Men vattnet är helt okej att dricka, även om det gått några dagar, försäkrar Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

– Vatten håller länge, tack och lov. Det är ingen större fara om det var rent vatten i flaskan från början.

Men de flesta halsar ur sin vattenflaska. Frågan är om det påverkar bakteriehalten i vattnet.

– Nej, det gör det inte. Men om man ätit något, och det råkar komma matrester i vattnet så kan det lukta unket om det efter ett tag. Då ska man inte dricka det.

Hon tycker dock att man ska byta ut sitt vatten i flaskan då man kan. Men man ska absolut undvika att ta vatten från till exempel sjöar och vattendrag, det kan vara förorenat. Bakterier från avföring från djur eller människor gör oss sjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer