Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/TT

Sverige öppnar för vapenexport till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har åter beviljat tillstånd för export av produkter klassade som krigsmateriel från Sverige till Turkiet. Det handlar om följdleveranser och är en direkt effekt av Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, skriver ISP i ett pressmeddelande.

ISP framhåller att det tillstånd som nu getts gäller följdleveranser i kategorin övrig krigsmateriel. Det handlar om elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Inspektionen noterar särskilt att tillståndet har getts efter samråd med Exportkontrollrådet, där representanter för riksdagens partier sitter.

Sverige och Nato

Drog in tillstånd 2019

ISP betonar att det inte har funnits eller finns något vapenembargo mot Turkiet. Men i oktober 2019 drog inspektionen in de tillstånd för utförsel av krigsmateriel till Turkiet som fanns. Sedan dess har, fram till nu, inga tillstånd utfärdats.

”Sveriges ansökan om medlemskap i Nato stärker i hög grad de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater, däribland Turkiet.” skriver ISP.

Hänvisar till Andersson

ISP hänvisar till utrikesdeklarationen och uttalanden från statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) om att ett Natomedlemskap förändrar förutsättningarna för reglerna för export av krigsmateriel och hur de ska tolkas.

”Med hänsyn till de förändrade försvars- och säkerhetspolitiska omständigheterna har ISP efter en helhetsbedömning beslutat att bevilja ett tillstånd för följdleveranser från svensk försvarsindustri till Turkiet,” skriver inspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet