Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oktober månads väljarbarometer är faktiskt ganska dramatisk.” Hör SVT:s reporter om den senaste undersökningen. Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT

Oppositionen behåller greppet om väljaropinionen

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionens kraftiga övertag visar inga tecken på att avta. Ett relativt stabilt opinionsläge i SVT/Kantar Publics senaste väljarbarometer förstärker bilden av en regering som har stora svårigheter att vinna tillbaka förlorad mark bland väljarna.

– Vi ser små förändringar i partisympatierna trots att mätperioden präglas av en intensiv debatt om eskalerande gängvåld och höstbudgetens delar. Oppositionen behåller ett tydligt övertag, men annars är ”vänta-och-se” den bästa beskrivningen av stämningen i väljarkåren just nu, säger Per Söderpalm, som är opinionsansvarig på Kantar Public.

Oppositionens övertag ligger på omkring 10 procentenheter samtidigt som samtliga regeringspartier har ett klart sämre läge jämfört med samarbetspartiet Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna näst störst

I kampen om vilket parti som är Sveriges näst största leder Sverigedemokraterna med viss marginal samtidigt som Moderaterna har ett tydligt tapp sedan riksdagsvalet.

De två mindre regeringspartierna skulle ramla ur riksdagen om dagens väljarbarometer vore ett valresultat. Kristdemokraterna visar inga tecken på vändning, ännu mindre Liberalerna som ligger nere på 3 procent.

Samtidigt har det enda borgerliga oppositionspartiet Centerpartiet fortsatt stora problem. Det låga läget kring riksdagsspärren gör att den röd-gröna oppositionen i nuläget inte skulle behöva Centerpartiet för att samla en majoritet om dagens opinionsläge skulle stå sig i ett riksdagsval.

Såhär görs undersökningen

Kantar Publics väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. 

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Oktober  månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum:  18 september – 1 oktober

Rättelse: I en tidigare version stod det att urvalet skett i åldrarna 18-79. Det korrekta är 18-84.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.