Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) var kritiska till Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring. Foto: Claudio Bresciani/Jessica Gow/TT

Ebba Busch Thor (KD) om regeringsförklaringen: Ett popcornmaskineri

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) kallade statsministerns regeringsförklaring för ”en sömnig föreställning”. Jimmie Åkesson (SD) beskrev den som en blandning av högt och lågt och Ebba Busch Thor (KD) menar att den var väntad – och osammanhängande.
– Det är ett fullkomligt popcornmaskineri av olika förslag, sa hon.

På tisdagseftermiddagen hölls det formella öppnandet av riksdagsåret och statsminister Stefan Löven (S) presenterade sin regeringsförklaring.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kritiserade de olika förslagen för att vara en fortsätta på det hon beskriver som ”hela januariavtalets koncept”.

– Nämligen att politiken faktiskt inte hänger ihop. Det är ett fullkomligt popcornmaskineri av olika förslag. Den ena handen ska ge liksom ett capricciosa-avdrag till landsbygden i form av en skattesänkning, samtidigt som det riskeras ätas upp av den andra handen med ytterligare skattehöjningar, sa hon.

”Blir längre och längre”

Också Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskrev innehållet som något stökigt.

– Det känns som att han fyller på den för varje år, att det blir längre och längre. Det är en blandning av högt och lågt. Det är mycket ”allt till alla”, men så är det också de här sakerna som varit käpphästar för honom. Han talar mycket om samhällsbygge och sammanhållning i samhället som jag inte ser.

”Huller om buller”

Även moderatledaren Ulf Kristersson var av åsikten att regeringsförklaringen spretade.

– Det var en sömnig föreställning, tycker jag. Det här var sömnigare än det brukar vara, därför att det bara var en uppräkning av stort och smått, huller om buller, högt och lågt. Jag tycker inte man kan leda politik på det sättet. Man måste bestämma sig för vad som är viktigt just nu och hur vi lösa problemen, sa han och fortsatte:

– Jag tycker det här mest var en önskelista på allt som borde vara bättre i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer