Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lista: Fem punkter från riksmötets öppnande Visa alla (3)
Visa alla (3)

Här är regeringsförklaringen i korthet

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnade riksdagen och Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen. Mer pengar till pensionärer, en stor satsning på sjukvården och ett Sverige utan utsläpp av växthusgaser senast år 2045, var några av de löften som statsministern gav.

Omställningar för klimatet

Löfven lovar att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas. Och att den beslutade nationella planen för infrastruktur med investeringar på 700 miljarder ska fullföljas.

– Vårt land ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det kommer att påverka alla delar av samhället och genomsyra politiken, säger Stefan Löfven i sin regeringsförklaring.

Hyresrätter med rimliga hyror

Investeringsstödet ska riktas mot studentbostäder och hyresrätter med rimliga hyror i hela landet, enligt statsministern.

– Regeringen avser att samla alla aktörer på bostadsmarknaden kring det gemensamma intresset att trygga en fortsatt hög byggtakt.

Bekämpa gränsöverskridande brottslighet

Polisen ska få bättre möjligheter att verka i gränsnära områden för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

– Möjligheten till kamerabevakning med automatisk igenkänning av fordonstyper och registreringsskyltar ska övervägas.

Mer till pensionärer

– Nu fortsätter förstärkningen av pensionärers ekonomi. Nästa år kommer garantipensionen och taket till bostadstillägget för pensionärer att höjas. Utfasningen av den orättfärdiga pensionärsskatten fortsätter, säger Löfven.

Insatser mot grov brottslighet

Löfven uppger att kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.

– Den hänsynslöshet som visas offren är avskyvärd. Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet.

Förbättringar för landsbygden

Löfven nämner den skattesänkning som 850 000 personer i Norrland och nordvästra Svealand kommer att få nästa år som kompensation bland annat för långa avstånd. Servicekontor kommer också att öppnas på flera orter.

– Oavsett om man bor i Vellinge eller Vilhelmina ska man ha samma rätt till hemtjänst – avstånden i kommunen ska inte avgöra, säger Löfven.

”Sjukvård i världsklass”

– Sverige ska ha en sjukvård i världsklass och den ska finnas där för alla. Därför tar regeringen krafttag för en tryggare, mer tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård.

Fler utbildningsplatser

– Kunskapslyftet fotsätter och beräknas under 2020 omfatta 93 000 statligt finansierade utbildningsplatser i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer