Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren är kritisk till nedskärningar i klimatbiståndet. Foto: Lars Schröder / TT

Oppositionen splittrad om klimatbiståndet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens stora neddragningar på klimatbiståndet får kritik från Kristdemokraterna, och tidigare regeringspartnern Miljöpartiet.

Men får stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Oppositionen till höger har vitt skilda uppfattningar om de neddragningar på bistånd och klimatbistånd som regeringen presenterat.

– Vi tycker man kan minska på biståndet nu, det är viktigare att biståndet blir mer effektivt än att summan är hög, säger Martin Kinnunen klimatpolitisk talesperson för SD.

Men samarbetspartiet KD håller inte alls med. Partisekreterare Peter Kullgren tycker det blir väldigt fel att skära ner i klimatbistånd samtidigt som Sverige är värd för FN:s klimatmöte denna vecka där ett av målen är att förmå världens länder att skynda på klimatarbetet.

– Vi är ett biståndvänligt parti. Det här blir fel, och vi hade önskat att man gjorde eventuella omprioriteringar på annat sätt, säger han till SVT Nyheter.

Kan skapa nya flyktingvågor

Även Miljöpartiet är mycket kritiska mot neddragningarna. Per Bolund hade som svensk klimatminister ansvaret för förhandlingarna om klimatbistånd på FN:s stora klimat-toppmötet i Glasgow i höstas, och menar att rika ländernas bidrag till klimatbistånd är avgörande för hur klimatförhandlingarna i världen går.

– Dels behöver fattiga länder pengar nu. Minskad klimatfinansiering riskerar också att lamslå det globala klimatarbetet, säger Per Bolund till SVT.

Både MP och Kristdemokraterna gör också kopplingen att när man tar pengar från bistånd till flyktingmottagande, som i detta fall, är risken att man på sikt skapar fler flyktingar.

– Vi skall komma ihåg att om vi sparar på de mest utsatta, så kan det leda till situationer i världen som skapar nya vågor av flyktingar, säger Peter Kullgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.