”Socialdemokraternas viktigaste vallöfte är att göra det mindre lönsamt att jobba”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Delade meningar om S förslag att stärka a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att den höjda a-kassan ska bli permanent. Vallöftet välkomnas av flera partier – men sågas helt av andra.

– Socialdemokraternas viktigaste vallöfte är att göra det mindre lönsamt att jobba. Det är för mig helt obegripligt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Socialdemokraterna vill stärka a-kassan i enlighet med de tillfälliga regler som infördes under pandemin.

Enligt Elisabeth Svantesson (M), är det fel väg att gå:

– Efter åtta år med Socialdemokraterna har den grova kriminaliteten bitit sig fast, det har blivit dyrt att vara svensk med höga priser på el, drivmedel och livsmedel och långtidsarbetslösheten är rekordhög. Under kommande år kommer vi behöva finansiera försvar, rättsväsende och välfärd. Då måste fler vara med och bidra, inte gå på bidrag, säger hon.

Även C, L och KD kritiska

Även Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson är kritisk.

”Småföretagare har akuta problem med att hitta kompetenta medarbetare. I den här situationen är det fel signal att höja ersättningen till den som är arbetslös. Politiken måste istället fokusera på att fler ska komma i arbete genom att göra det enklare och billigare att anställa”, säger han i en skriftlig kommentar.

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl säger att det är mycket annat som borde gå före – exempelvis vård, skola, omsorg samt en upprustning av försvaret och klimatomställning.

”Vi behöver satsa på det som får arbetslösa i jobb, fler jobb i växande småföretag och bättre matchning till de många lediga jobben, inte högre a-kassa”, säger han i en skriftlig kommentar.

Inte heller Kristdemokraterna är för förslaget. Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson, skriver en kommentar till SVT:

”Vi stöttade den förhöjda a-kassan under den mycket svåra tid som pandemin var. Då var det viktigt att stötta hushållen och efterfrågan i ekonomin när den tvärnitade och arbetslösheten steg. Nu är vi en situation där vi har mycket lediga jobb på svensk arbetsmarknad. Att då fortsatt ha en hög a-kassa bidrar inte till att lösa situationen på svensk arbetsmarknad.”

SD: ”Rör sig i vår riktning”

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att SD länge har pläderat för en högre nivå i a-kassan, i kombination med en tydligare avtrappning.

”Vi får analysera Socialdemokraternas förslag men det är klart att det är välkommet om de rör sig i vår riktning”, skriver han till SVT.

Vänsterpartiet håller med i frågan – men påpekar att de krävde en permanent höjning av a-kassan redan i höstens budget.

”Obegripligt varför S inte gick oss tillmötes utan nu istället driver frågan i valrörelsen. Hade dom lagt fram det i höstas hade det redan varit bestämt”, skriver vice partiledare Ida Gabrielsson på Twitter.

Socialdemokraternas förslag välkomnas även av Miljöpartiet.

”Man ska vara trygg när man är mellan jobb. Vi ser stora behov av att stärka välfärden också på andra områden. Det är otroligt viktigt att man i satsningarna som görs framåt även ser till de som har de allra minsta marginalerna”, skriver partiets ekonomiskpolitisk talesperson Janine Alm Ericson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.