Orättvis behandling vid lungcancer

Uppdaterad
Publicerad

Många lungcancerpatienter får inte någon behandling och många tvingas vänta lång tid på behandling, visar Cancerfonden i en ny rapport. Även nationella riktlinjer saknas, som kan bidra till att fler får vård.

Lungcancer är den cancerform som orsakar flest dödsfall. Varje år dör 3.000 personer och sjukdomen ökar snabbast bland kvinnor.

Dödligheten skulle kunna minska drastiskt om cancern upptäcktes i ett tidigt skede och patienten fick ta del av nya behandlingsmetoder, menar många cancerläkare.

Cancerfonden har studerat ett sjukvårdsdistrikt i Sverige och sett att nästan 20 procent av lungcancerpatienterna får vänta i mer än nio veckor på behandling efter remiss och 20 procent av patienterna fick ingen aktiv behandling utan bara smärtstillande.

Förebyggande vaccin

Rapporten visar också att förebyggande vaccin mot livmoderhalscancer i praktiken inte är tillgängligt.

Cancerfonden menar att risken i dag är stor att bara välbärgade människor får det skydd de behöver, eftersom de nya förebyggande vacciner som finns kostar ca 4.000 kronor.

Stora skillnader

Situationen i livets slutskede ser också mycket olika ut beroende på var i landet patienten bor. Till exempel kan långtifrån alla län erbjuda läkarledd hemsjukvård. Det är också stora skillnader i utbildning och kunskap kring livets slutskede i olika delar av landet.

-En nationell cancerplan med tydliga mål för minskad sjuklighet och dödlighet behövs för att vi ska få en bättre och jämlik vård, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.