Delkhwaz Haciy, ordförande för den organisationen Yazda, svarar på frågor om yazidiernas och deras anhörigas situation i Sverige. Foto: SVT

Ordföranden för Yazda: ”Sluta utvisa de yazidier som finns här”

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande saknas tusentals yazidier efter terrorsekten IS invasion 2015, förklarar Delkhwaz Haciy, ordförande för den globala organisationen Yazda.

– Det finns mycket Sverige kan göra, till exempel sluta utvisa de yazidier som finns i Sverige.

Barn och kvinnor som kidnappades av IS år 2015 saknas fortfarande och lever än i dag i slavliknande förhållanden, trots att terrorgruppen förlorat sin territoriella makt.

– IS har inte försvunnit, säger Delkhwas Haciy i SVT:s Aktuellt under måndagskvällen. Hon är ordförande för Yazda, en humanitär organisation som arbetar för yazidiernas rättigheter.

Familjen Murad från Skövde har nyligen fått se en mobilbild på deras 19-åriga dotter Hadiya i ett flyktingläger i Syrien. Ett gott tecken på att hon är vid liv, berättar familjen.

Hadiya är inte ensam. Hon är en av de 3000 Yazidier, mestadels kvinnor och barn, som fortfarande saknas efter terrorsekten IS framfart i Irak och Syrien 2015.

– I Sverige finns mellan fem- och sex tusen yazidier. Nästan alla har anhöriga som försvann i samband med IS invasion, säger Delkhwaz Haciy.

Se hela intervjun i kvällens Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.