Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Ordkrig har blossat upp kring försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppstått ett öppet gräl om försvaret på flera fronter. Både inom Alliansen, mellan moderater och mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Bråket handlar om Sveriges försvarsförmåga.

Det är inte så vanligt att riksdagens partier går i konfliktmed varandra om försvaret. Men efter att ÖB Sverker Göranson i en intervju iSvenska Dagbladet sagt att med dagens försvar kan Sverige bara hålla stånd motett angrepp i en vecka har debatten varit hård. Försvarsminister Karin Enströmoch statsminister Fredrik Reinfeldt har stått i skottgluggen efter att deuttalat sig nöjda med Sveriges försvarsförmåga i enlighet med ÖB:s scenario.

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman, PeterHultqvist, anklagar regeringen för skönmålning och han säger till SVT attförsköningen av tillståndet i försvaret beror på Anders Borg.

Folk och försvar 2013

Riktas mot finansministern

Enligt Hultqvist är det finansminister Anders Borg, somavgör kvaliteten på vårt försvar och att han bara är ute efter att hållakostnaderna nere. Hultqvist vill dock inte säga om Socialdemokraterna villsatsa mer pengar på försvaret än regeringen, han vill avvaktaförsvarsberedningens analys av hotbilder och utvecklingen i vår nära omvärld.

Karin Enström har också fått indirekt kritik inifrånAlliansen. Allan Widman, folkpartiets försvarspolitiker, tycker att det ärupprörande att Sverige inte kan försvara sig mer än en vecka om fiendenangriper. Kristdemokraterna är försiktigare men är inne på samma spår somfolkpartiet. Och det gamla gardet inom Moderaterna med förre försvarsministernAnders Björck i spetsen har inte hållit inne med kritiken.

Björck säger att Fredrik Reinfeldt inte begriper hurförsvaret fungerar efter att statsministern uttalat att det inte föreliggernågot militärt hot mot Sverige.

Som det ser ut nu är nästan alla arga på Moderaterna utomVänsterpartiet och Miljöpartiet.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet