Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örebro leder AI-arbetet: förstå roboten

Örebro leder EU-satsning på artificiell intelligens

Uppdaterad
Publicerad

Örebro har blivit ett av centren för EU:s stora satsning på artificiell intelligens – AI4EU. Med 200 miljoner kronor ska en ny digital plattform mobilisera kunskap runt om i Europa kring den nya tekniken.
Projektets forskningsdel leds från Örebro universitet – och ska ge viktiga svar för att demokratisera den artificiella intelligensen.

Ingen kan i dag förstå hur en artificiell intelligens har lärt sig att göra saker. Alessandro Saffiotti som är professor vid Örebros universitet och forskar om artificiell intelligens säger att det är som en svart låda – även om vi öppnar den är det än så länge omöjligt att förstå vad som finns inuti.

– Den säger till oss att ”den här personen borde inte beviljas ett lån”, men vi vet inte varför den säger så. Den kan inte ge en förklaring som en människa kan förstå och det är extremt farligt, säger Alessandro Saffiotti.

”Finns ett behov”

Ett nytt EU-projekt med 200 miljoner kronor i ryggen ska nu forska på hur artificiella intelligenser drar sina slutsatser. Projektet AI4EU är EU:s svar på de stora investeringar i tekniken som görs i exempelvis Kina och USA.

Forskningen är en del, men huvuddelen går ut på att bygga en central plattform. Europas artificiella intelligens är i dag utspridd, men projektet ska samla den på den nya plattformen, med fokus på teknik som vi förstår och kan samarbeta med.

– Det finns ett behov i Europa att sätta samman all kunskap, all expertis och forskning om artificiell intelligens för att göra den tillgänglig för företag och samhället, säger Alessandro Saffiotti.

De flesta robotar är osynliga

Även om sinnebilden av en robot i dag har armar och ben så är de flesta robotar i dag osynliga. De existerar som matematiska algoritmer, inuti datorer.

– Jag tror att tekniken kommer att vara osynlig för oss i framtiden. Den kommer att vara överallt och vi kommer inte ens att inse att den finns där, säger Alessandro Saffiotti.

En lång process

Projektet ska bidra till att bygga europeisk artificiell intelligens som kan möta konkurrensen från Kina och USA, men med människan i centrum och fokus på integritet, transparens och demokrati.

– Det är inte meningen att projektet nu ska påbörjas, pågå i tre år och sen avslutas. Det är verkligen meningen att det här ska vara början på en lång process, säger Alessandro Saffiotti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer