Foto: SVT / arkiv

”Orimliga neddragningar”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är idag skarp från regionens tillträdande oppositionsråd Jonny Lundin (C) efter förslaget om neddragningar för sjukhusen för att kunna bekosta en satsning på primärvården.

Regionsstyrelsen klubbade ju igår en satsning på primärvården i länet – mer pengar ska skjutas till under en tre-årsperiod.

Men pengar tas samtidigt från specialistvården, det vill säga sjukhusen i länet.

”Det är orimligt att finansiera detta genom neddragningar på 90 miljoner inom specialistvården”, skriver Jonny Lundin (C), tillträdande oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Saknas 300 miljoner

Det handlar om en specialistvård, menar Lundin som redan har ett underskott på 300 miljoner och saknar lösningar och finansierar i budgeten för detta.

”Landets högsta kostnader för inhyrd personal är en i allra högsta grad bidragande orsak till detta” skriver Jonny Lundin, och menar att beslutet visar på en avsaknad av politiskt ledarskap i regionen.

Ville ta pengar från ”oförutsedda utgifter”

Jonny Lundin sitter själv med i regionsstyrelsen och reserverade sig mot förslaget. Han lanserade istället förslaget att skjuta till 100 miljoner till primärvården 2019.

Pengarna skulle tas genom att minska avsättningen till posten för oförutsedda utgifter med lika mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.