Foto: TT

Orkanen ”Helene” drar in sensommarvärme över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Resterna av den tropiska orkanen ”Helene” drar under tisdagen in över södra Sverige och för då med sig temperaturer på mellan 20 och 25 grader. SVT:s meteorolog Nitzan Cohen tycker att detta är anmärkningsvärt.

Under tisdagen kan det bli aktuellt med svalare kläder  – temperaturer på uppemot 25 grader är nämligen att vänta på flera håll i Sverige. 

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen beror de höga temperaturerna på den tropiska orkanen ”Helene”.

– Orkanen har försvagats och bakats ihop med ett lågtryck som ligger över Europa och pressar nu  in värmen över oss, förklarar Nitzan Cohen.

Även varmt i Norrland

Framför allt drar värmen in över södra Sverige, med högst temperaturchanser i östra Småland och Östergötland.

Under onsdagen kan även södra och mellersta Norrland få sin bit av kakan med temperaturer på uppemot 20 grader.

– Att ett såpass stort område har över 20 grader i september är anmärkningsvärt. Det är inte ovanligt i sig, men det sker inte varje år och det är vanligare i första halvan av månaden än senare, säger Nitzan Cohen.

Svagare sol

Trots höga temperaturer är septembersolen inte särskilt stark.

– Solen står ungefär lika högt nu som i mars, säger Nitzan Cohen.

Under torsdagen kommer de ovanligt höga temperaturerna att ha lämnat större delen av Sverige och under fredagen sköljer en kallfront med regn bort de sensommartemperaturer som möjligen finns kvar.

– Sedan kommer det bli en hyfsat blåsig helg. Lite mer höstkänsla och lite mer normalt för andra halvan av september, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.